Verden stopper uten Nordland

Nordland er et produksjons- og eksportfylke slår Erlend Bullvåg fast. Hele 35 prosent av norske mineraler og malm kommer herfra. (Foto: Linda Storholm)
Hele Norge og verden bruker og spiser metaller, mat, kraft og mineraler fra Nordland hver eneste dag.

Hele Norge og verden bruker og spiser metaller, mat, kraft og mineraler fra Nordland hver eneste dag.

20 prosent av den norske oppdrettslaksen kommer fra Nordland, og det er ikke verst bare det, men tenk på at 11 prosent av all oppdrettslaks i hele verden kommer fra dette fylket, sier Erlend Bullvåg. I dag la han fram den årlige rapporten Indeks Nordland, og gjorde sitt for å øke selvtilliten til næringslivet som hørte på i Stormen kulturhus. 

- Også kan du tenke på det at hver gang du strekker deg etter et ukeblad eller magasin i kiosken, så er det 75 prosent av det som kommer fra Nordland! Kalken som gjør at det er mulig å bla og bøye sidene uten at de knekker kommer enten fra Brønnøy eller Sørfold, sier Bullvåg. 


Drikk av en nordlending

Og produksjonsfylket leverer også aluminium. 40 prosent av aluminiumen vi bruker er produsert i Mosjøen, så i fire av ti tilfeller er det en helgelending du løfter til kjeften når du tar deg en boks øl eller brus. 

- Også produserer vi 10 prosent av kraften i landet, sier Bullvåg. Og legger til at vi bruker bare to tredjedeler av den kraften vi produserer, og selv om vi alle slo panelovnene på full guffe døgnet rundt ville det ikke monnet. 

- Alt ligger til rette for å etablere ny kraftkrevende industri i Nordland, sier Bullvåg. Han er klar på at det er mye bedre å eksportere metaller produsert i fylket enn å bygge kabler for 140 milliarder kroner som transporterer krafta ut av fylket. 


Fiskerifylket

At torsken kommer til Lofoten og Vesterålen for å gyte har bidratt til at Nordland også er landets desidert største fiskerifylke. 26 prosent av landets fiskefartøyer er registrert her, og de fisker tilsammen nesten 40 prosent av all fisken som Norge fangster.

Indeks Nordland viser også i år at fylket går motstrøms økonomisk, både omsetning og overskudd er mye større i Nordland enn i landet forøvrig. Den største utfordringen for fylket i årene som kommer er å stoppe den negative befolkningsutviklingen. 

- De bedriftslederne vi har intervjuet i arbeidet med Indeks Nordland er klare på en ting, samfunnene må trives. Folk må trives der de bor, og dette må tas på alvor slik at vi øker bolysten, sier Bullvåg. 

Les hele rapporten her. 


Nøkkelord