Nordland slår alle rekorder. Det eneste som mangler er folk.

I de store byene som Bodø (bildet) og Tromsø kommer veksten til å fortsette. Men i en tid hvor det er verre å få tak i arbeidskraft enn arbeidsplasser må byene i nord tilby mer enn arbeidsplass og barnehageplass, skriver Kari Karstensen. (Photo: Terje Rakke/Nordic Life/www.nordnorge.com)
Nordland må satse mer på byene for å tiltrekke seg arbeidskraft, ellers stopper den økonomiske veksten.


Nordland må satse mer på byene for å tiltrekke seg arbeidskraft, ellers stopper den økonomiske veksten. 

Unntaket Nordland er også i 2016 lyspunktet i en ellers treg norsk økonomi viser rapporten fra Indeks Nordland som legges fram onsdag. Lav ledighet, stabilt arbeidsmarked og høy verdiskaping, men dessverre altfor lite innflytting. den økonomiske veksten vil stoppe opp på grunn av for lav befolkningsvekst. Fylket har ressursene som skal til, bedrifter med investeringsvilje og mot, men kan risikere en kritisk mangel på arbeidskraft.   


Byene er unntaket

I motsetning til landet som helhet er det altfor liten befolkningsvekst i Nordland. Veksten de siste ti årene har vært på beskjedne 3,1 prosent, mot 12,5 prosent for landet som helhet. I tillegg øker levealderen og fører til færre innbyggere i yrkesaktiv alder. 
Lyspunktene i statistikken er Bodø og Sortland, som ligger nærmest landsgjennomsnittet. I alle de fem regionene i fylket er det bykommunene som har størst tiltrekningskraft og størst vekst. Bodø har den aller største tiltrekningskraften og har vokst med 11,8 prosent de siste ti årene. Sortland er nummer to, og har vokst 7,1 prosent.

Prosjektleder og medlem av styringsgruppen Erlend Bullvåg er klar på at man må ta denne situasjonen mer på alvor enn hittil, og diskutere hvordan man øker bolysten og attraktiviteten til fylket.  

- Ikke for at vi skal satse bare på byene som viser seg å ha størst tiltrekningskraft, men for å erkjenne at dette er noe Nordland må ta tak i. Vi er nødt til å være opptatt av befolkningsutviklingen på vegne av våre barn, på vegne av bedriftene som skal ansette folk og for framtidens Nordland, sier Bullvåg. 


Innvandrerne redder oss

Hadde det ikke vært for innvandring, både arbeidsinnvandring og flyktninger, hadde det sett enda mørkere ut for Nordland. Det er rett og slett for få innbyggere i arbeidsfør alder til å ta ut potensialet i fylket. 

Nordland vokste med 7300 innbyggere i perioden 2007 til 2016, hvis man hadde hatt like stor vekst landsgjennomsnittet ville vi vært 22.000 flere nordlendinger enn det som er tilfelle i dag, flere enn det bor i Nordlands tredje største kommune, Narvik. 


Mer, mer mer..

Bortsett fra å være et lite attraktivt fylke for innflyttere går det meste veien og vel så det i Nordland. I likhet med de foregående årene har Nordland beveget seg motstrøms økonomisk også i 2016.
Bedriftene i fylket har omsatt mer enn forventet, eksportert mer og tjent mer.
Samlet omsetter næringslivet i Nordland for 199.5 milliarder kroner, og kan vise til høyere vekst enn landsgjennomsnittet alle de fem siste årene. Det er fortsatt industrien, fiskeri og havbruk som er de store driverne i økonomien. Verdien av sjømateksporten er nå større enn den kraftforedlende industrien, og bedriftene i Nordland sto for 6,5 prosent av eksporten fra fastlands-Norge, eller 66 prosent av eksportverdien i Nord-Norge. 


Kan bli viktig for Europa

Men kapasitetsgrensen nærmer seg, og det er arbeidskraft det skorter mest på. Nordland har kraftoverskudd, store mineralressurser og andre verdier som kan foredles ytterligere, både innen reiseliv, sjømat og industri. Med industriell kompetasne, fornybar energi i overflod og rikelige naturressurser har Nordland alle ingredienser som skal til for å bli en av de viktigste grønne regionene i Europa, hvis det foredles riktig.

Oppfordringen fra styringsgruppen er å satse på fylket, både politisk og gjennom investeringer. 

- Vi er veldig imponert over næringslivet i Nordland, det går veldig godt akkurat nå og mange gjør en formidabel innsats, men det er ikke gitt at det vil fortsette slik, sier Erlend Bullvåg. Han er klar på at det er i de gode tidene man må rigge seg for det som kan komme: 

- Næringslivet må rigge seg for framtidens utfordringer, og da er det helt avgjørende å ha dyktige ansatte. Derfor er det så viktig at vi nå tar diskusjonen og snakker om hvordan vi snur denne negative befolkningsveksten, sier han.


Noen nøkkeltall og funn:

• Nordland økte innbyggertallet med 900 personer i 2016.

• Netto innvandring har i gjennomsnitt vært 1 950 personer (årlig) siste tiår.

• Det bor 242.810 personer i fylket.

• 114.449 personer har sitt arbeidssted i Nordland.

• Kun 2.894 personer er registrert som helt arbeidsledige.

• Næringslivet i Nordland omsatte for totalt 199,5 milliarder kroner i 2016. 

• Filialene i Nordland står for 46 milliarder kroner i omsetning. 

• Nordland har hatt fem år med omsetningsvekst over landsgjennomsnittet. 

• Driftsmarginen var i gjennomsnitt 9,4 prosent i Nordland, mot et landsgjennomsnitt på 6,1 prosent. 

• Eksportverdien fra Nordland var på 25,2 milliarder kroner i 2016. 

• Eksportverdien økte med 9 prosent i 2016.

• Det ble eksportert sjømat for 13,9 milliarder kroner fra Nordland i 2016, en vekst på mer enn 30 prosent fra 2015.

• Overnattingsbedriftene hadde en vekst på 7,7 og 10,7 prosent i henholdsvis sommer- og vintersesong sammenlignet med 2015.

• Nordland står for 20,2 prosent av lakseproduksjonen i Norge. 

• Det ble produsert 3 milliarder tonn industrimineraler og 1,7 milliarder tonn malm i Nordland i 2015. 

• Gjennomsnittlig omsetningsvekst i 2017 er beregnet til å bli 3,8 prosent i Nordland, mot 1 prosent nasjonalt.





Read article in English.
Kanskje må vi diskutere en økt satsing på bykommunene i fylket for å motvirke den negative befolkningstrenden, mener Erlend Bullvåg. (Foto: Christine Karijord)
Kanskje må vi diskutere en økt satsing på bykommunene i fylket for å motvirke den negative befolkningstrenden, mener Erlend Bullvåg. (Foto: Christine Karijord)
Indeks Nordland

Rapport om 2016 og utsiktene for 2017. 
Årets rapport er den 14 i rekken. Gis ut i et partnerskap mellom Nordland fylkeskommune, DNB, Innovasjon Norge - Nordland, NHO Nordland, Kunnskapsparken Bodø AS og NAV Nordland. 

Forfatterne av rapporten er Erlend Bullvåg fra Handelshøgskolen Nord universitet, og Sissel Ovesen, Tom Steffensen, Carl Erik Nyvold og Kristian Rydland Antonsen (alle fra Kunnskapsparken Bodø). 

Rapporten kan leses i sin helhet på indeksnordland.no

Nøkkelord