Ukraina-krisen: Ukraina-krisen krever styrket norsk forsvar, sier forsvarsministeren

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen.
Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) møter pressen: 16. mars 2022 avholdt Nato et ekstraordinært forsvarsministermøte, der ministerne fikk oppdateringer rundt situasjonen i Ukraina og diskuterte veien videre for Natos´ håndtering av krisen. (Foto: Marita I. Wangberg/FD)

– Den russiske invasjonen av Ukraina har endret sikkerhetssituasjonen i Europa. Denne krisen er grunnleggende, vedvarende og setter krav til at vi styrker Forsvaret også her hjemme, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp).

På møtet diskuterte forsvarsministerne hvordan de allierte landene skal håndtere situasjonen både på kort og lenge sikt.

Forsvarsministerne ble enige om å be Natos øverstkommanderende i Europa, Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), se videre på hvordan alliansen bør styrke det kollektive forsvaret ytterligere. Den militære delen av alliansen vil komme tilbake med råd om hvordan dette best bør gjøres til toppmøtet i juni.

– Regjeringen vurderer fortløpende hvordan Norge kan bidra i den pågående krisen. Norge er et flankeland i Nato. Vi bidrar hver dag med å ha situasjonsforståelse, beredskap og aktivitet i våre nærområder. Vi bidrar også til Ukraina med våpen og beskyttelsesutstyr, og vil bidra med 2 milliarder kroner til humanitær bistand. Vi følger EUs sanksjonslinje overfor Russland. Ikke minst er vi vertskap for øvelsen Cold Response, som er i gang nå og med bred alliert og nordisk deltakelse. Dette er en øvelse som demonstrerer styrke og samhold i alliansen, sier Odd Roger Enoksen i en pressemelding.

Norge samarbeider også tett med nordiske partnere. Sverige og Finland deltok på deler av møtet i Nato, sammen med forsvarsministerne fra Ukraina og Georgia samt representanter fra EU.

– Som leder i det nordiske forsvarssamarbeidet NORDEFCO har Norge tatt initiativ til løpende dialog og koordinering med Sverige og Finland om denne krisen, avslutter Enoksen.

Forsvarssamarbeidet omfatter også Island og Danmark.

 

 

Les også:

Nøkkelord