Regjeringen foreslår midler til nytt nordnorsk kapitalfond

Næringsminister Iselin Nybø (V). (Foto: NFD)
Investeringsfondet skal bestå av 50 prosent statlige og 50 prosent private midler. – Når de statlige midlene har utløst privat kapital på samme nivå, vil regjeringen vurdere å øke statens bidrag til fondet med ytterligere 200 millioner kroner, sier næringsminister Iselin Nybø (V). (Foto: NFD).

I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2021 foreslår regjeringen at det nye nordnorske investeringsfondet i første omgang skal ha en størrelse på 400 millioner kroner, hvor staten går inn med halvparten av kapitalen. 

Regjeringen la tirsdag fram sine forslag til Revidert nasjonalbudsjett for 2021. Det legges blant annet fram en tydeligere innretning på det nye nordnorske investeringsfondet som ble lansert i Nordområdemeldingen høsten 2020. 

Kapitalfondet er rettet mot grundere og oppstartsbedrifter og det skal investeres i bedrifter og prosjekter lokalisert i Nord-Norge for å legge til rette for innovasjon og vekstmuligheter lokalt. Fondet skal bestå av 50 prosent statlige og 50 prosent private midler og lokaliseres i Nord-Norge. 

I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett kommer det fram at fondet skal ha en minimumsstørrelse på 400 millioner kroner, og det foreslås at staten går inn med inntil 50 prosent. Staten skal gå inn med kapital i fondet samtidig og på like vilkår som de private medinvestorene, står det i en pressemelding. 

Det foreslås videre at Investinor får oppdraget med å lyse ut forvaltningen av fondet og forvalte den statlige delen av eierskapet i fondet. Forvalteren skal selv velge hvor i Nord-Norge fondet skal lokaliseres.

Vurderer å bidra ytterligere

– Vi har stor tro på at det finnes kompetanse og kapital i nord som kan dra nytte av tiltaket. Når de statlige midlene har utløst privat kapital på samme nivå, vil regjeringen vurdere å øke statens bidrag til fondet med ytterligere 200 millioner kroner, sier næringsminister Iselin Nybø (V). 

Det planlegges nå et innspillsmøte med relevante aktører, blant annet for å få innspill til hvilke kriterier som skal vektlegges når fondets forvalter skal velges samt innretning og mandat på fondet. 

– Dette skal være et fond som er eksperter på å finne de gode prosjektene i Nord-Norge. De siste årene har det gått bra i oppdrettsnæringen og fiskeriene, derfor håper vi at det er mulig å få private investorer for å gi fart til fondet, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Les også

Nøkkelord