Hærstyrker fra Alaska trener på arktiske forsvarsoperasjoner i Nord-Norge

Major Generals Lervik, Andrysiak and Eifler in Bardufoss

Bardufoss, Troms: (Fra venstre) Generalmajor Lars Lervik, sjef for den norske hæren, generalmajor Peter B. Andrysiak, som er nestkommanderende for den amerikanske hæren i Europa og Afrika, og generalmajor Brian Eifler, som er kommandør for den amerikanske hæren i Alaska. (Foto: Sigrid Vormeland/Forsvaret).

– Hvis vi ikke har en dyktig styrke som er i stand til å operere i et arktisk miljø, er det virkelig ikke en god avskrekking, sier generalmajor Brian Eifler til High North News. Mens USA fortsetter å utvikle sin kapasitet i Arktis, trener den amerikanske hæren i Alaska nå sammen med norske styrker for første gang.

Major General Brian Eifler

Major General (MG) Brian Eifler assumed command of United States Army Alaska on 21 July 2021. He previously served as Army Chief Legislative Liaison, Deputy Commanding General of the 10th Mountain Division (light), and the Director, CJ3 for Combined Joint Task Force - Operation Inherent Resolve in Iraq. (Photo: US Army).

Generalmajor Brian Eifler ble kommandør for Den amerikanske hæren i Alaska 21. juli 2021. (Foto: US Army)

– Arktis er sannsynligvis blant de tøffeste omgivelser av alle omgivelser på jorda. Hvis vi ikke har en dyktig og klar styrke som kan operere og om nødvendig kjempe i et arktisk miljø, gir det egentlig ingen god avskrekking, sier generalmajor Brian Eifler, kommandør for USAs hærstyrker i Alaska, til High North News.

For øyeblikket befinner Alaskas øverste hærsjef seg i indre Troms for å delta i tidenes første felles øvelse for Den amerikanske hæren i Alaska og det norske Forsvaret.

Fra Brigade Nords hovedkvarter Bardufoss snakker Eifler i et intervju med HNN om Den amerikanske hærens økte interesse for å forbedre de militære kapasitetene i Arktis. Den amerikanske hæren offentliggjorde nylig sin første arktiske strategi noensinne, og den omfatter en større endringsprosess for styrkene som generalmajor Eifler leder i Alaska.

Forbedre de arktiske styrkene

– Som vi har sett i verden i dag finnes det motstandere som ikke oppfører seg ansvarlig. Vi må være forberedt på det, sier Eifler og understreker:

– Til syvende og sist ønsker vi ikke krig. Det er vårt hovedformål; å hindre at det blir krig. For å hindre krig bør vi ha en dyktig styrke som avskrekker den trusselen fra å gjøre noe uansvarlig og bryte freden i området. Det er derfor landet vårt virkelig ønsker å ha den evnen i alle deler av forsvaret, og i vårt tilfelle; i hæren, så vi er klare og kampdyktige.

Soldiers from US Army Alaska arriving in Troms

Soldater fra USAs hærstyrker i Alaska ankommer Bardufoss i mai 2022. (Foto: Sigrid Vormeland, Forsvaret)

Tidenes første øvelse med Norge

Generalmajoren sier at den pågående øvelsen sammen med den norske hæren er en veldig viktig øvelse for de amerikanske styrkene, som også kaller seg selv for «Amerikas arktiske krigere».

I løpet de neste dagene vil de fokusere blant annet på feltøvelser og skarpskyting.

– Vi får utført god trening her på kompani-nivå, troppsnivå og lavere, og også med norske kompanier. Det å jobbe sammen og integreres er noen av hovedmålene med øvelsene våre, sier Eifler.

US Army Alaska exercising in Norway

Generalmajor Brian Eifler (høyre) møter amerikanske fallskjermsoldater for å diskutere hvordan en droppsone over en frossen innsjø valideres med iskjerner på Altevann i indre Tromsø under øvelsen Swift Response 22. mai 2022. (Foto: Stabssersjant Ian Morales, U.S. Army).

Tirsdag denne uken var den opprinnelige planen at rundt 400 soldater fra Den amerikanske hæren i Alaska skulle hoppe i fallskjerm fra et C-17 Globemaster-fly og lande på Altevann i indre Troms, direkte fra Alaska.

Værforholdene og lavt skydekke stoppet fallskjermsoldatene fra å hoppe og de landet i stedet på flyplassen i Bardufoss.

C-17 Globemasters at Bardufoss airport

Totalt åtte C-17 Globemaster-fly har landet på Bardufoss lufthavn. (Foto: Even Karlsen Sætre, Forsvaret)

Like omgivelser

Er det noen spesielle ting du kan peke på når det kommer til å lære av hverandre?

– Gjennom å være arktiske stater og NATO-medlemmer kan vi i fellesskap absolutt sikre at vi fortsetter å forbedre våre styrker, om det nå er med tanke på utstyr eller nye teknikker i ekstrem kulde eller fjellterreng. Det at vi har dialog og kan dele disse teknikkene og visse utstyrstiltak som begge styrkene har. Og som vi pleier å si; vi kan komme lengre i fellesskap enn vi kan alene, sier generalmajoren.

Eifler viser til at Alaska og Norge deler likheter både i klima og terreng.

– Det er virkelig godt å jobbe sammen. Den norske hæren liker å jobbe med oss, og vi med dem, understreker han.

US Army Alaska arriving at Bardufoss

Soldater fra Den amerikanske hæren i Alaska på Bardufoss flyplass. Øvelsene i Norge skjer i sammenheng med en større øvelse ved navn Swift Response 22, som skjer samtidig i en rekke europeiske land. (Foto: Fabian Helmersen, Forsvaret)

Vennskap

Tror du at dette samarbeidet med norske styrker vil utvikles og fortsette i de kommende årene?

 – Absolutt! Generalmajor Lervik, sjefen for Den norske hæren, har vært veldig støttende. Vi har blitt ønsket hjertelig velkommen og jeg setter pris på vennskapet jeg har med den norske hærsjefen. Vi er ute etter å jobbe tettere sammen så mye vi kan. Vi har et viktig partnerskap med Norge og det er viktig å opprettholde det forholdet. Vi er glade for å være her og setter stor pris på våre verter, avslutter Eifler.

Also read

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på norsk og har blitt oversatt av HNNs Elisabeth Bergquist.

Nøkkelord