Lavrov kommer til Kirkenes

Her er tidligere utenriksminister Børge Brende og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fotografert i forbindelse med 70-årsmarkeringen på torget i Kirkenes i 2014. Ordføreren i Murmansk til høyre. (Arktivfoto: Frode Overland Andersen/Flickr/UD)

Det har gått fem år siden Russlands utenriksminister sist besøkte Norge. Nå bekrefter den russiske ambassaden at Sergej Lavrov kommer til Kirkenes i forbindelse med frigjøringsjubileet i høst.

- Den russiske utenriksministeren planlegger å delta på de høytidelige arrangementene i Kirkenes, i forbindelse med jubileet for den røde hærens frigjøring av Nord-Norge.

Det bekrefter presse-attache Timur Chekanov ved Russlands ambassade i Oslo, i en epost til High North News.

Den russiske utenriksministeren ble i desember i fjor formelt invitert til Kirkenes, av utenriksminister Ine Eriksen Søreide, da de begge deltok på ministerrådsmøte i OSCE.

Ordfører: - Stor markering

Sist Sergej Lavrov besøkte Kirkenes og Norge var under frigjøringsjubileet 25.oktober 2014.

- Det er flott at Lavrov kommer til jubileet, sier Kirkenes-ordfører Rune Rafaelsen (Ap) på telefon til High North News.

Rafaelsen skulle gjerne sett at regjeringen også inviterte Russlands president Vladimir Putin og Tysklands forbundsleder Angela Merkel. 

I Kirkenes legges det opp til en stor markering av 75-årsjubileet, og formelt er det Forsvarsdepartementet som er vertskap.

- Jeg skal i et møte med Utenriksdepartementet i morgen, i forbindelse med planleggingen av markeringen, forteller Ap-politikeren.

75 år siden vendepunktet

Under 70-jubileet var både H.M.Kongen, statsminister Erna Solberg og daværende utenriksminister Børge Brende med på markeringen. Det var også flere russiske veteraner fra Den Røde Arme, som satt på første rad under arrangementene.

- Vi er dypt takknemlig for de sovjetiske styrkenes bidrag til vår frihet. Nord-Norge tilhører de delene av Norge som ble hardest rammet under andre verdenskrig, uttalte Erna Solberg den gang i sin tale til veteranene.

I oktober 1944 ble finnmark satt i brann da tyskerne trakk seg tilbake. I Kirkenes sto bare 28 av 1000 hus igjen. Ved Rørbua søkte flere tusen mennesker inn i gruven for å skjule seg for nazistene. I gruvegangene satt dermed en skrekkslagen befolkning da fire sovjetsoldater kom inn kl 02:15 om natten og sa: "Dere er frie. Dere kan heise det norske flagget".

Sør-Varanger kommune startet allerede i fjor sommer planleggingen av 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark og Kirkenes.

Historikere regner med at mer enn 2000 russiske soldater mistet livet i operasjonen som frigjorde Kirkenes og Øst-Finnmark. 

HNN har vært i kontakt med presseavdelingen til det norske utenriksdepartementet, men har så langt i dag ikke fått deres kommentar til Lavrovs planlagte Kirkenes-besøk. 

Senere denne måneden, når den årlige Kirkeneskonferansen arrangeres, skal den russiske ambassadøren til Norge Teimuraz O. Ramishvili være blant innlederne.

 

 

Nøkkelord