Sverige velger den nordsvenske byen Kiruna for storslagent EU-møte

Sveriges statsminister og EU-kommisjonens president
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna) og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen møtes i den nordsvenske byen Kiruna i januar. (Foto: Johannes Frandsen).

I januar tar Sverige over formannskapet i EUs ministerråd. I midten av måneden ventes hele EU-kommisjonen, den svenske regjeringen, og det svenske kongeparet til Kiruna i Nord-Sverige for det første store møtet under formannskapet.

EU-kommisjonen og den svenske regjeringen møtes i den nordsvenske byen Kiruna når Sverige i januar innleder sitt formannskap i EUs ministerråd.

Møtet i Sveriges nordligste by vil bli det første store møtet under det svenske formannskapet. Det finner sted 12 og 13 januar og vil handle om aktuelle saker på EUs dagsorden. Til industribyen, kjent for gruvegiganten LKABs jernmalmutvinning, kommer også det svenske kongeparet, opplyser SVT Norrbotten.

– Vi valgte Kiruna for å vise frem en unik region i EU hvor det for tiden pågår en grønn industriell omstilling av historisk omfang.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Sveriges prioriteringer

Prioriteringene for det kommende formannskapet i EUs ministerråd ble presentert av statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna) under en tale i Riksdagen i desember. 

Under Sveriges ledelse av arbeidet i rådet vil prioriteringene omfatte sikkerhet, konkurransekraft, grønn omstilling samt demokratiske verdier og rettsstatsprinsipper.

Landet tar fatt på formannskapet samtidig som krigen pågår i Ukraina, Sverige og Finland er på vei inn i Nato, og en energikrise preger Europa. 

– Sverige tar over formannskapet i en tid hvor unionen står overfor historiske utfordringer. Et grønnere, tryggere og friere Europa danner grunnlaget for våre prioriteringer, sier statsminister Kristersson i en pressemelding.

– Denne regjeringen vil gi EU-arbeid høy prioritet. Det er i Sveriges interesse å holde EU samlet og presse frem saker der det kreves felles løsninger, legger EU-minister Jessika Roswall til. 

Vinter i Kiruna
 Vinter i Kiruna. I bakgrunnen ligger fjellet Luossavaara med sine rike malmforekomster. (Foto: Mundo Surreal).

Verden ser mot Nord-Sverige

Industribyen Kiruna er kjent for sine store malmforekomster og gruvegiganten LKABs jernmalmutvinning. Kiruna og LKAB er også sentre for innovasjon og grønn omstilling og tar del i transformasjonen som nå finner sted i Nord-Sverige, og som særlig omfatter gruve- og stålindustrien

Det pågår for tiden en enorm industriomstilling flere steder i Norrland der det satses på fossilfri produksjon og elektrifisering. Dette innebærer store satsinger på produksjon av grønt stål, utvinning av mineraler, logistikk, vindkraft og batterier.

Besøket i Kiruna skaper en mulighet til å vise frem både den vakre naturen og den grønne industrielle transformasjonen som er i gang i Nord-Sverige, skriver den svenske regjeringen. 

– Vi har valgt å holde dette møtet i Kiruna for å vise frem en unik del av Sverige – en unik region i EU hvor det for tiden pågår en grønn industriell omstilling som er av historisk omfang, sier statsminister Ulf Kristersson.

 

Kort om EU-formannskapet

  • Formannskapet i Rådet for den europeiske union (Ministerrådet) roterer mellom EUs 27 medlemsland hvert halvår.
  • Sverige har formannskapet fra 1. januar – 30. juni 2023
  • Sverige vil lede ca. 2000 møter i Brussel og Luxembourg, og ca. 150 møter i Sverige
  • I tillegg til ministrene leder cirka 200 svenske embetsmenn ulike arbeidsgrupper i rådet
  • Dette er Sveriges tredje presidentskap, tidligere formannskap var i 2001 og 2009.

    Kilde: Den svenske regjeringen.

Les også

Nøkkelord