Faren for storkrig og atomvåpenbruk må drøftes, mener Finlands president

Risikoen for at Ukraina-krigen utvides og atomvåpen tas i bruk må adresseres, framholder Finlands president Sauli Niinistö (Samlingspartiet). Det melder Yle fra New York, der presidenten denne uka leder den finske delegasjonen under FNs generalforsamling

– Vi må unngå en storkrig, og med det mener jeg en krig der et Nato-land blir innblandet og Nato dras inn gjennom det, sier Niinistö.

I forlengelsen er det viktig å snakke om atomvåpentrusselen, selv om den ikke er overhengende akkurat nå, mener presidenten.

Han peker på det nylige eksemplet der russiske dronedeler ble funnet i Romania etter angrep nært den ukrainsk-rumenske grensa. «Ingen indikasjon på intensjon om å treffe Nato, men angrepene er destabiliserende», skrev alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg på X.

– Men spørsmålet er hvor mange slike mistak vi kan håndtere. En risiko for at krigen eskalerer ligger nettopp i at det skjer feil. Vi må legge press på Russland slik at flere sånne tabber ikke skjer igjen, understreker Niinistö.

På høynivåuka i New York er presidenten også opptatt av å løfte spørsmål rundt hvordan fred kan garanteres når Ukraina-krigen har kommet til ende. I dette mener han at Kina må på banen sammen med vestlige makter som garantister – og at drøfting rundt dette kanskje kan bidra til utvikling av samforståelse om selve freden.