Jegeren Kim skal bygge tillit igjen

Kim Kielsen, her under en sesjon i Nordisk råd i 2010, er regjeringspartiet Siumuts nye leder - og dermed statsministerkandidat ved valget på ny nasjonalforsamling på Grønland den 28. november. Foto: Norden.org/Wikimedia Commons.
Den tidligere politimannen Kim Kielsen ble, med overveldende flertall, valgt til ny leder av det kriserammede regjeringspartiet Siumut på Grønland lørdag.

Den tidligere politimannen Kim Kielsen ble, med overveldende flertall, valgt til ny leder av det kriserammede regjeringspartiet Siumut på Grønland lørdag.

Hele 44 av 65 avgitte stemmer under den ekstraordinære generalforsamlingen gikk til Kielsen. Hans argeste motstander, Lars-Emil Johansen fikk 17 stemmer, mens Doris Jakobsen og Nick Nielsen bare fikk to stemmer hver under valget av ny formann etter skandalerammede Aleqa Hammond.

Samlende

Kim Kielsen betegnes som en politiker som er i stand til å samle partiet som ble rystet i sin grunnvoller da det ble kjent at selvstyreleder Aleqa Hammond hadde brukt av fellesskapets kasse til private familiereiser. 

Lojal

Etter at Hammond trakk seg fra alle verv innkalte partiet Siumut til ekstraordinær generalforsamling for å velge den nye lederen – og valget falt på Kim Kielsen, en tilsynelatende samlende og partilojal mann.

Tillit

Hans aller viktigste oppgave fremover blir å bygge opp igjen partiets tillit i befolkningen. Og tiden er knapp, all den tid det er nyvalg på Grønland allerede den 28. novemver.

Før regjeringen Hammond raknet fullstendig var Kielsen miljøminister, og han har flere ganger understreket at det ikke er partiet Siumut som har gjort noe galt, men enkeltmedlemmer i partiet.  

Ledernes kandidat

I den korte valgkampen forut for ledervalget var det tidlig klart at nettopp Kielsen hadde den øvrige partiledelsens støtte, inkludert Aleqa Hammonds. Og selv om det siste kanskje ikke ble vurdert som noen umiddelbar fordel vant Kielsen med klar margin.

Sjømann, politi og jeger

Flere kommentatorer antyder at Kim Kielsens ry som en «ekte grønlender» på grunn av hans fortid som sjømann, politimann og ikke minst det faktum at han er en aktiv og dyktig jeger. Det mer enn antydes at en slik bakgrunn kan bli utslagsgivende når partiet skal søke å vinne ny tillit.

Aleqa Hammond er, i alle fall foreløpig, ute av grønlandsk politikk.  Foto: Wikimedia Commons
Aleqa Hammond er, i alle fall foreløpig, ute av grønlandsk politikk. Foto: Wikimedia Commons

Nøkkelord