The High North Tour 2021: – Jeg har sansen for de sinte, sier Arran-direktør

De unge er utålmodige og vil gjerne at ting skal fikses. – Jeg har veldig sansen for de sinte, sier Andreassen. (Foto og video: Arne O. Holm).

Drag, Hamarøy: De færreste hadde hørt om Tysfjord kommune i Nordland før avsløringen av flere grove overgrepssaker satte kommunen på kartet. På Arran, et lulesamisk senter, jobbes det fortsatt med ettervirkningene.

Direktør Lars Magne Andreassen og Arran fikk ansvar for tillitsbygging, for å skape noe man kunne være stolt over. I tillegg til kompetanseheving rundt samisk kulturforståelse.

– I løpet av et hektisk år hadde vi kurs for 1000 offentlige ansatte. Dette arbeidet er nå forlenget med to år, for vi kom ikke helt i mål, sier Lars Magne Andreassen.

Andreassen er opptatt av at samene hadde lite tillitt til offentlige myndigheter.

– En måte å bygge tillitt på var å gi det offentlige en slik kunnskap. Der har vi vår rolle.

Ungdommen kvier seg

I intervjuet med High North News forteller Andreassen også om Mihá kulturfest, en festival som handler om stolthet.

– Hva er målet med arbeidet dere nå gjør?

– Håpet er at vi skal komme i en normalsituasjon hvor uønskede hendelser fanges opp løpende. Vi må unngå å få det som Tysfjord-saken var, tiår med oppsamlede anmeldelser. Antall anmeldelser har falt betydelig, men det vil alltid foregå overgrep.

– Preger Tysfjord-saken og overgrepene fortsatt dagliglivet i kommunen?

– Det foregår fortsatt en del prosesser. Noen får hjelp, og det gjenstår fortsatt rettssaker. Men det finnes nok fortsatt en del slitenhet, og ungdom kvier seg for å fortelle hvor de kommer fra.

I intervjuet kommenterer også Lars Magne Andreassen en påstand om et mer aggressivt opprør blant unge samer.

– Jeg tror de føler at det går for tregt. Jeg tror de opponerer mot konsekvensene av den politikken som har vært ført. De unge er utålmodige og vil gjerne at ting skal fikses. Jeg har veldig sansen for de sinte, sier Andreassen.

Her kan du se hele intervjuet med direktør Lars Magne Andreassen.     

Følg The High North Tour 2021:

Nøkkelord