Nato-toppsjef til Nord-Norge

Daniel Dwyer og Eirik Kristoffersen
Den amerikanske viseadmiralen Daniel Dwyer (t.v) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen, sammen med en isbjørn av ukjent opprinnelse. (Foto: Forsvaret)

Nato-sjefen for Arktis er i Norge for å møte Forsvaret og Forsvarsdepartementet. Nå går turen til Bodø og Forsvarets operative hovedkvarter. – At viseadmiral Daniel Dwyer bruker fire dager i Norge, viser hvor tett og viktig dette forholdet er, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Read in English

Den amerikanske viseadmiralen Daniel Dwyer har de siste dagene møtt ledelsen i Forsvaret og Forsvarsdepartementet. Dwyer er sjef for Joint Force Command (JFC) Norfolk, Nato-kommandoen som har områdeansvar for Norge og Arktis og etter hvert hele Norden.

– At viseadmiral Dwyer bruker fire dager i Norge, viser hvor tett og viktig dette forholdet er, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen i en pressemelding fra Forsvaret

Sammen har de brukt besøket til å jobbe med oppfølging av de politiske vedtakene fra sommerens Nato-toppmøte i Vilnius.

Norsk nøkkelpersonell

Der ble de regionale planene for Nato godkjent, og det innebærer blant annet en oppbygging av JFC Norfolk, som som har ansvaret for Atlanterhavet og Nordområdene.

Norge bidrar med nøkkelpersonell her, blant annet med Kristian Simonsen, som i høst ble Dwyers sjefssersjant.

Forsvarets operative hovedkvarter spiller en viktig rolle for Nato
Forsvarssjef general Eirik Kristoffersen

– Det er viktig at vi i Norge støtter oppbyggingen av JFC Norfolk. Samtidig er det viktig at Dwyer kjenner til våre tilgjengelige styrker og kapasiteter, sier forsvarssjefen.

Til Bodø

Viseadmiral Dwyer besøkte tirsdag forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Onsdag hadde de to sjefene et digitalt møte med de øvrige forsvarssjefene i Norden.

Under møtet fikk JFC-sjefen en oppdatert status over saker og situasjoner som er viktige for Norden og nordområdene. De har også diskutert den kommende vinterøvelsen Nordic Response, som finner sted i Nordkalotten i mars 2024.

Torsdag og fredag går turen til Bodø, der viseadmiral Dwyer skal besøke Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Han er også til stede under fredagens sjefsbytte, der viseadmiral Rune Andersen overtar som sjef FOH etter Yngve Odlo.

– FOH spiller en viktig rolle for Nato i dag, og kommer til å gjøre det enda mer fremover, sier forsvarssjefen.

Les også:

Nøkkelord