Nyhetsbrev Det kjempes på mange fronter

Thomas Wærner, the winner of Iditarod 2020, with his dogs K2 and Bark. (Foto: Dwight Robert Hallinen)

Kjære leser

Ydmykt fortsetter vi å gi våre lesere en daglig nyhetsavis, også nå når samfunnet er satt på en hardere prøve enn noen av oss har opplevd. Ydmykt, fordi vi beveger oss i et grenseland mellom politikk og medisin, hvor alle tillærte oppfatninger av hvordan vårt samfunn er konstruert, gjøres til skamme.

Ydmykt fordi næringslivet og mennesker rundt oss gradvis brytes ned.

Ydmykt også fordi politiske prosesser, på siden av smittebekjempelsen, gjennomføres uten den oppmerksomhet og kontroll det normalt bør ha.

I en kommentar skriver jeg om at dette ikke er ei tid for å være skråsikker, men heller ikke ei tid for å legge seg flat for enhver politisk løsning. Når Norge innfører en fullmaktslov som tilsidesetter vårt grunnlovfestede demokrati, skjer det i et skremmende tempo uten nødvendig diskusjon.

Jeg er også bekymret for de blant oss som hadde det dårligste utgangspunkt allerede før krisa satte inn. Rusavhengige er blant de som står lengst bak, og så denne gangen, når de statlige redningsvestene deles ut i raskt tempo.

Derfor fortsetter vi også å skrive om norsk fiskeripolitikk. Kvotemeldinga er til politisk behandling, til store protester. Den demokratiske debatten rundt dette uteblir, fordi fokus er på noe helt annet.

Men vi skriver også om spredningen av viruset. Hver eneste dag finner du oppdaterte tall hos oss som forteller hvordan smitten sprer seg i Arktis. Vi er alene om dette, og gir deg tall både på nasjonalt og regionalt nivå.

Vi har også snakket med vår havvenner på Færøyene, som antakelig er det land som har testet flest av sine innbyggere for virus. Og derfor også et relativt høyt antall smittede innbyggere.

I uka som gikk har vi også fortalt historien til mennesker som står midt i kampen. Om den lille gründerbedriften Han Sylte i Valnesfjord i Fauske kommune, og bedriften Bønner i byen som gir sine kreditorer henstand på ubetalte regninger, som et bidrag til å holde samfunnet i gang. Vi har snakket med Norges ambassadør til Island, Aud Lise Nordheim, for å høre hvordan hverdagen på Sagaøya fortoner seg under pandemien.

Ikke minst har vi i uke som har gått fortalt deg hvordan corona rammer næringslivet, for ikke si livet, på Svalbard. I den arktiske hovedstaden er utfordringene helt spesielle, forteller Brita Knutsen Dahl, styreleder i Basecamp Explorer Spitsbergen. Som andre næringsdrivende på Svalbard savner hun nasjonal oppmerksomhet, og ber myndighetene vurdere et eget krisefond for Svalbard.

Mitt i alt dette, og mye mer som vi har skrevet om, også en hyllest til den norske hundekjøreren Thomas Wærner, som i sitt andre forsøk går trett til topps i hundeløpet Iditarod i Alaska. Det er bragd det står stor respekt av. Møt ham i dette intervjuet med High North News.

Gratulerer, Thomas, og velkommen hjem.

Og til dere, våre trofaste lesere, ta vare på hverandre og på de som sliter ekstra nå.

Arne O. Holm

Sjefredaktør High North News

Tags