Bønner i byen: Setter inkassoer og purringer på pause

Noen av kaffe-typene de tilbyr til kundene sine. Foto: Facebook/Bønner i byen

Bodø-bedriften «Bønner i byen» er en av de som nå forsøker å gjøre det beste ut av situasjonen vi står ovenfor med corona-viruset. For at kundene deres skal slippe en stor belastning i en allerede vanskelig tid, har de bestemt at ingen skal få purring eller inkasso. Nå håper de flere bedrifter følger etter.

Mange bedrifter og ansatte er usikker på hvordan fremtiden vil se ut. Permitteringsvarsler har blitt sendt ut til ansatte i mange ulike næringer, og bedrifter i nord og sør gjør det de kan for å endre måten de gjør ting på.

Den samme dagen som alle over hele Norge fikk beskjed av myndighetene om at "Norge blir satt på pause", bestemte daglig leder og eier av Bønner i byen, Thomas Hernes, seg for å ta et initiativ til en generell dugnad. I en Facebook-post skriver de at de ikke vil sende purringer og inkassoer til deres kunder. Samtidig oppfordrer de andre bedrifter til å gjøre det samme.

- Jeg håper at så mange som mulig tenker på hverandre i den tiden vi er i akkurat nå. Vi som driver virksomhet må gjøre det vi kan for å gjøre en vanskelig hverdag litt enklere for folk. Enkelt og greit, sier daglig leder ved Bønner i byen, Thomas Hernes.

Facebook-innlegget til Bønner i byen, med noen av kommentarene som har drøsset inn. Foto: Skjermdump.

Enorm respons

Responsen på initiativet har vært enorm. Innlegget har til nå  nådd godt over 40.000 mennesker, og mange har tatt kontakt. Det Thomas trodde skulle være en rolig torsdag ble en hektisk dag med mange positive meldinger og journalister som ønsket å komme i kontakt.

- Da regjeringen stengte landet på torsdag kjørte jeg på hytta for å jobbe litt. På veien dit fikk jeg grublet en del på konsekvensene for både oss og kundene våre. Det var helt åpenbart at dette kom til å bli tøft for mange fremover, fortsetter han.

Derfor ønsker de også at alle med betalingsproblemer tar kontakt med dem, slik at de sammen kan finne en god løsning. Samtidig slutter de å sende ut inkassovarsel til kunder.

- Vi slutter jo ikke å fakturere kundene våre, men de som har problemer med å betale vil vi gjøre det vi kan for å få løst det på en god måte.

Vi som driver virksomhet må gjøre det vi kan for å gjøre en vanskelig hverdag litt enklere for folk.
Thomas Hernes, daglig leder for Bønner i byen

Ser fremover

 «Bønner i byen» til vanlig leverer blant annet til bedrifter som selger kaffe på kaféer. Men mens mange nå jobber hjemmefra og forsøker å holde seg unna større folkemengder, er flere av kaféene tomme eller stengte. Uavhengig av det mener Thomas det er viktig at vi omstiller oss slik at folk fortsatt får kaffen sin, og at alle som kan er med på å være mer generøs i denne tiden.

- Da jeg skrev innlegget på Facebook ønsket jeg å oppfordre til en generell dugnad. Vi må være mer generøse med hverandre, og bidra med det vi kan. Det er tross alt mennesker det er snakk om. 

Daglig leder og eier av Bønner i byen, Thomas Hernes. Foto: Privat.

- Vi har kunder som ikke lengre har besøkende. Nå leverer vi til de som sitter hjemme på hjemmekontor, og til privatpersoner som ønsker det. Vi håper det er det som skal til for at vi holder hodet litt over vann.

De bruker også mer tid på nettbutikken sin, slik at folk som sitter hjemme enkelt kan bestille kaffe rett hjem til seg. På den måten kan folk fortsatt få kaffe, uten at de behøver å dra ut døren. For selv om Bønner i byen er en liten bedrift med syv ansatte, merker de veldig konsekvensene av corona-viruset.

- Vi har en nettbutikk som vi håper kan holde det i gang. Og selv om det er vanskelig akkurat nå må vi bare fortsette å se fremover, og gjøre det beste vi kan med det vi har.

Vi må være mer generøse med hverandre, og bidra med det vi kan. Det er tross alt mennesker det er snakk om.
Thomas Hernes, daglig leder for Bønner i byen

Regjeringen kunne på søndag fortelle om en krisepakke på 100 milliarder til næringslivet. Samtidig har alle partiene på Stortinget samlet seg om en rekke tiltak som skal sikre ansatte lønn, hvor de også letter på belastningen for bedrifter.

Hva tenker du om regjeringen sin krisepakke?

- Jeg synes det er mye bra de har kommet med, for likviditetsproblemer vil det være for de fleste bedriftene. Det jeg er spent på er hvordan bankene skal håndtere dette når de får mer ansvar, men vi må bare stole på at de setter fingeren i jorda og ser hvilken verden vi lever i.

Les også

Tags