Første test av felles nordisk luftoperasjonssenter: Viktig for forsvarssamarbeidet i Norden

Militære ledere fra Norden og USA ved Bodin leir i Bodø. Fra venstre: Visesjef for USAs 2. flåte, kontreadmiral David Patchell; sjef for Second Marine Aircraft Wing i USAs marinekorps, generalmajor Scott F. Benedict; sjef for det norske luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland; sjef for det svenske luftforsvaret, generalmajor Jonas Wikman; sjef for det finske luftforsvaret, generalmajor Juha-Pekka Keränen; samt stabssjef i det danske luftforsvaret, oberst Henrik Hegner Nielsen. (Foto: Fabian Helmersen / For
Militære ledere fra Norden og USA ved Bodin leir i Bodø. Fra venstre: Visesjef for USAs 2. flåte, kontreadmiral David Patchell; sjef for Second Marine Aircraft Wing i USAs marinekorps, generalmajor Scott F. Benedict; sjef for det norske luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland; sjef for det svenske luftforsvaret, generalmajor Jonas Wikman; sjef for det finske luftforsvaret, generalmajor Juha-Pekka Keränen; samt stabssjef i det danske luftforsvaret, oberst Henrik Hegner Nielsen. (Foto: Fabian Helmersen / Forsvaret).

Bodø (High North News): Rundt 350 personell fra de nordiske landene, Storbritannia og USA er nå samlet ved det nordiske luftoperasjonssenteret etablert i Nord-Norge for militærøvelsen Nordic Response.

Read in English

Mandag gikk startskuddet for luftstyrkene i militærøvelsen Nordic Response, som strekker seg over de nordlige delene av Norge, Sverige og Finland. 

Rundt 50 fartøy, 20 000 soldater og 110 kampfly, transportfly, overvåkingsfly, tankfly og helikopter deltar i den storstilte vinterøvelsen.

Og alle luftstyrker koordineres, synkroniseres og planlegges fra Bodø. 

Under øvelsen gjennomføres nemlig en utprøving av en alliert luftkommando for Norden for første gang  og det mye omtalte nordiske luftoperasjonssenteret er for øvelsen midlertidig etablert ved Bodin leir.

– En av de viktigste oppgavene jeg har er å koordinere innsatsen til alle de nordiske landene. Samtidig er det viktig å understreke at vi ikke jobber som forskjellige land i operasjonssenteret, men er integrert i én og samme avdeling. 

Det sier brigader Tron Strand, som er sjef for det felles nordiske luftoperasjonssenteret under Nordic Response, til High North News. 

Brigader Tron Strand
Brigader Tron Strand er sjef for det nordiske luftoperasjonssentret (Joint Air Operations Center North). Til vanlig er Strand sjef for det felles luftoperasjonssenteret i Luftforsvaret. (Foto: Hilde Bye). 

Fordelt på to lokasjoner

High North News møter Strand på Bodin leir, der flere av operasjonsrommene til luftoperasjonssenteret nå befinner seg. Også nordiske luftforsvarssjefer og militære ledere fra USAs marine og marinekorps er til stede. 

Hele organisasjonen ved senteret består av cirka 350 personell, som planlegger, leder og koordinerer luftoperasjonene under Nordic Response. 

Operasjonssenteret er videre delt på to lokasjoner i Nord-Norge; på Bodin leir i Bodø og ved fjellanlegget i Sørreisa. 

– Avdelingen her ved Bodin leir er ansvarlig for planleggingen, synkronisering og koordinering av luftoperasjoner. Cirka 170 personell i Sørreisa er ansvarlig for gjennomføringen av luftoperasjonene, forklarer Strand. 

Generalmajor Rolf Folland, sjef for Luftforsvaret
Under Nordic Response har Norge luftkommandoen for å understøtte Natos nye operative hovedkvarter, JFC Norfolk, i USA, forklarer generalmajor Rolf Folland, sjef for Luftforsvaret. (Foto: Hilde Bye). 

Felles nordisk luftoperasjonssenter

Under Nordic Response 2024 testes det nordiske luftoperasjonssenteret for første gang.

Første initiativ om integrering mellom de nordiske luftforsvarene ble tatt fra norsk side i desember 2021.

Prosessen skjøt fart med krigen i Ukraina og svensk og finsk Nato-søknad.

I 2023 signerte luftforsvarssjefene i Norge, Sverige, Danmark og Finland en intensjonserklæring med mål om å kunne operere som en felles luftstyrke.

Det har også vært diskusjonene om å ta det nordiske luftoperasjonssenteret over i arktisk skala – til et arktisk luftoperasjonssenter. 

Overflyvning i forbindelse med mediedag på Bodin leir
Overflyvning over Bodin leir i Bodø. Her er det bilde av fire amerikanske F-35B, fire finske F-18 og fire svenske JAS Gripen 39. (Foto: Fabian Helmersen / Forsvaret).

– En viktig milepæl

– Nordic Response 24 er en viktig milepæl for oss i å teste det nordiske samarbeidet, spesielt når det kommer til luftkommando og kontroll, sier sjef for Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland.

– Gjennom det felles nordiske luftoperasjonssenteret planlegger vi integrerte operasjoner sammen – med høy kompleksitet og høyt tempo, legger han til. 

Luftforsvarssjefen er også fungerende luftstyrkesjef for Natos nordflanke under øvelsen, på oppdrag fra JFC Norfolk. Dette er alliansens nyeste operative hovedkvarter og styrkekommando, som det er besluttet at Norge skal legges under. 

– Etableringen av et felles luftoperasjonssenter og felles luftkommando med medlemmer fra det norske, svenske, finske, danske, britiske og amerikanske luftforsvaret gjør at vi får testet den felles nordiske luftkommandoen for å gjennomføre luftoperasjoner som en felles luftmakt; ikke som Norden alene, men som en del av Nato, legger han til. 

Generalmajor Scott Benedict er sjef for Second Marine Aircraft Wing (MAW). 
Generalmajor Scott Benedict er sjef for Second Marine Aircraft Wing (MAW) i USAs marinekorps. (Foto: Hilde Bye). 

– En utmerket mulighet

– Det nordiske luftoperasjonssenteret er en fantastisk ide, sier generalmajor Scott Benedict, sjef for Second Marine Aircraft Wing i US Marine Corps i et intervju med HNN. 

– De nordiske landene har tatt initiativet og satt sammen ressurser for kollektivt forsvar i luften, og dette er også en utmerket mulighet for oss å samarbeide – og vi er integrert i senteret. Vi støtter både konseptet og utførelsen, legger han til. 

Second Marine Aircraft Wing har base i North Carolina og deltar med blant annet F-35 kampfly, F/A-18 Hornets jagerfly og KC-130J Super Hercules transportfly under vinterøvelsen. 

– Vi er glade for å være her på Nordic Response. Treningen som vi kan få her, involverer situasjoner og miljøer som det ikke er lett å skape andre steder, legger generalmajoren til. 

– Det norske forsvaret er ekspertene i operasjoner i kaldt vær. Støtten og systemene fra vertsnasjonen Norge bidrar til at vi kan bygge selvtillit rundt våre egne evner. Vi kan ikke gjøre dette på egen hånd, vi gjør dette sammen med Norge og andre partnere. Det lange vennskapet, fasilitetene og treningsområdene er her, og det er fra øverste hylle, avslutter han. 

Les også

Nøkkelord