Putin om Frode Berg: – Man kan kun benåde en person som er dømt

Erna Solberg møtte president Vladimir Putin til samtaler i St. Petersburg tirsdag. Foto: Amund Trellevik
President Vladimir Putin ble spurt om spionsiktelsen mot Frode Berg da han møtte norsk presse i St. Petersburg tirsdag.

ST. PETERSBURG: – Saken går fortsatt i retten og domstolen må avgjøre skyldspørsmålet, svarte Russlands president på spørsmål om spionsiktede Frode Berg.

Pressen fikk noen få minutter sammen med statsminister Erna Solberg og Russlands president Vladimir Putin i starten av deres bilaterale møte i St. Petersburg i ettermiddag.

Tidligere tirsdag ble det klart at aktor legger ned påstand om 14 års fengsel for Frode Berg, nordmannen som ble arrestert og siktet for spionasje i desember 2017.

Putin svarte følgende på TV 2s spørsmål om han kan benåde Berg:

– Man kan kun benåde en person som er dømt, sa Putin, før pressen måtte forlate møtelokalet.

Erna Solberg svarer slik på spørsmål om Frode Berg-saken ble et videre tema i samtalene mellom de to statslederne.

– I Frode Berg-saken mener jeg vårt aller viktigste ansvar er å ivareta Frode Bergs interesser. Det betyr at det også er begrenset hva vi kommenterer av saker rundt dette. Vi håper å finne en god løsning som kan gjøre situasjonen enklere for Frode Berg og familien hans fremover, sier Solberg.

Bilaterale samtaler

Samtalene mellom Solberg og Putin er de første samtalene på dette nivået mellom Norge og Russland på ti år. Solberg har varslet at hun blant annet ønsker å ha med Russland på en satsing mot forsøpling av hav.

I tillegg trekker Solberg fram samarbeid i nord, med folk til folk-samarbeid, miljøvernsamarbeid og felles fiskeriforvaltning, som eksempler på politikkområder som har fortsatt på tross av sanksjonsregime og importnekt.

Solberg sier at Russland er interessert i å berede grunnen for samarbeid på andre felter som ikke er rammet av sanksjoner.

– I dag var utgangspunktet tror jeg at man ønsket å utforske de mulighetene for samarbeid som ligger der uten å endre de store andre rammebetingelsene. Dette var et godt startpunkt for videre samarbeid, sier Solberg.

– Hvordan så Putin på økt samarbeid mellom Norge og Russland?

– Jeg opplevde at det var en positiv tilbakemelding fra Putin på utviklingen av forholdet, og han ga også beskjed til utenriksministeren om å fortsette denne samtalen, sier Solberg.

Varsel om militære øvelser

Sammen med Sveriges statsminister, Finlands president og Islands president deltok Solberg sammen med Putin i en samtale om utvikling av Arktis tidligere tirsdag.

Solberg ga der uttrykk for at hun ikke er fornøyd med at Russland ikke inviterer vestlige observatører til å overvære russiske militærøvelser.

Putin kontret kontant, og sa at Russland varsler om alle sine øvelser - og at alle blir invitert til å overvære dem.

Solberg svarer slik på spørsmålet om varsel om militære øvelser ble et tema under møtet mellom de to statslederne:

– Det er litt forskjellig dimensjon på hva man varsler om. Norge varsler veldig mye og vi synes at de også kan varsle litt. Vi varsler i det hele tatt når det er noe Russland kan se på sine radarer. De skal vite hva som foregår, sier SOlberg og legger til: 

– På de største øvelsene sine inviterer også Russland til besøksdag. Men vi ønsker at de skal varsle litt mer.