Hilde og Sunniva skal overvintre i ei bittelita hytte midt i ødemarka på Svalbard

Hilde Fålun Strøm har tilbrakt flere måneder på Bjørnøya og Jan Mayen, og også to måneder på Austfjordneset, nord for Longyearbyen, på vinterstid. Norsk-kanadiske Sunniva Sørby var den første kvinnen som gikk på ski til Sydpolen og hun har også krysset Grønland, løpt maraton og klatret høye fjell. Foto: Hearts in the Ice

Hilde Fålun Strøms livslange drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse. Neste fredag drar hun og Sunniva Sørheim for å overvintre på Svalbard. 

I 18 månedene har Hilde Fålulm Strøm og Sunniva Sørby jobbet med planleggingen av prosjektet "Hearts in the ice". 

De vil - som de første kvinnene noensinne uten menn - overvintre på Svalbard i en hytte fra 1930, som ligger 140 kilometer sør for Longyearbyen.

High North News fortalte historien deres tidligere i år.

De to venninnene tar fatt på det ni måneder lange vinteroppholdet om bare ei uke. 

I bloggen deres reflekterer de over det kommende eventyret:

"Virkeligheten av et 9-måneder langt vinteropphold på Bamsebu har truffet oss! Listen over ting som må ordnes virket endeløs og det var enormt vanskelig å skulle trykke på send-knappen på matbestillingen"

Møtte isbjørn på dag én

2. august ble de sluppet av på Bamsebu for en to uker gang forberedelsestur. 

"Det var non-stop. Før vi fortsetter må vi dele at Sunniva på dag én så sin første isbjørn ved Bamsebu. En stor hann sto og så på oss, men deretter vandret han videre. Det var en viktig påminnelse om at det er rundt seks bjørner som hyppig besøker området vi skal bo i og at vi må sjekke grundig før hver tur vi legger ut på og aldri gå avsted uten våpen, avslører de i blogginnlegget.

Man skulle kanskje tro at de ville bli alene der, langt uti ødemarka, men neida. Allerede den første morgenen banket det på døra. "Det var en av mange morgener (fem for å være nøyaktig) hvor vi hadde gjester fra cruiseskip på besøk i området", skriver de. 

De hadde også besøk av MS Spitsbergen og NRK, som filmet fen Svalbard-spesial som skal sendes fra 31. januar til 8. februar. 

Deling av kunnskap

Prosjektet vil være deres bidrag i kampen for naturen og klimautfordringene verden står overfor.

Sammen med en rekke samarbeidspartnere og sponsorer, vil en viktig del av deres overvintringsopphold være å dele erfaringer og kunnskap de tilegner seg gjennom å leve fullstendig isolert og i pakt med naturen.

Hytta Bamsebu ligger på 78 grader nord. Foto: Hearts in the Ice 

De skal utføre målinger for forskere, prøve ut ny og miljøvennlig teknologi, rapportere om vær- og isforhold samti nformasjon til NASA. 

Ni måneder

Hilde Fålun Strøm og Sunniva Sørby vil være borte i ni måneder, fra september 2019 til mai 2020. Og selv om de stort sett gleder seg, er de også spente.

- Selv om jeg føler meg fullstendig kapabel til å overvintre, er man selvfølgelig bekymret for at ting kan skje og ydmyk med tanke på naturens krefter. Så blir det spennende å se hvordan vi samarbeider, sa de til High North News i mai.

Deres offisielle avgang skjer fra Longyearbyen 13. september, med gjester som inkluderer forskere, presse, artister, oppdagelsesreisende, guider, historikere, forskere, sponsorer, rådgivende styremedlemmer, vitenskapspartnere, profesjonelle musikere, healere, sjamaner, filmskapere, venner og familie. 

Tags