Sverige tar ytterligere skritt for integrering i Nato

(Ninni Andersson/Regeringskansliet)
Fra venstre: Sveriges utenriksminister Tobias Billström (M), statsminister Ulf Kristersson (M), og forsvarsminister Pål Jonson (M) (Arkivfoto: Ninni Andersson/Regeringskansliet).

Den svenske regjeringen har besluttet at Försvarsmakten kan gjøre forberedelser sammen med andre Nato-medlemmer for å muliggjøre fremtidige fellesoperasjoner. Forberedelsene kan bestå i midlertidig utplassering av utenlandsk militært utstyr og personell på svensk territorium. 

– Den kraftig forverrede sikkerhetssituasjonen i vår umiddelbare nærhet, etter Russlands angrepskrig mot Ukraina, har vist viktigheten av at Sverige har et tett operativt samarbeid med Nato og med stater som er medlemmer av Nato, understreker Sveriges forsvarsminister Pål Jonson i en pressemelding.

Den svenske regjeringen besluttet denne uken at Försvarsmakten kan gjøre forberedelser sammen med Nato og med stater som er medlemmer av forsvarsalliansen for å muliggjøre fremtidige fellesoperasjoner.

Forberedelsene kan bestå i midlertidig utplassering av utenlandsk militært utstyr og personell på svensk territorium. Målet er å være konfliktforebyggende i nærområdet og styrke forsvaret av Sverige.

– Tiltaket er et viktig skritt i Sveriges integrering i Nato, sier forsvarsminister Jonson.

I operasjonsplanlegging med andre land og organisasjoner kan det oppstå behov for å på kort varsel forberede for å motta militær støtte og muliggjøre felles operasjoner. Dette kan for eksempel gjøres gjennom midlertidig utenlandsk utplassering av våpensystemer, skip, statlige fly og personell, står det videre i meldingen. 

Les også

Tags