Novatek bestiller verdens største lekter for LNG-lagring

Christophe de Margerie
Det isbryterklassifiserte lasteskipet ‘Christophe de Margerie’ langs Den nordlige sjøruten. Foto: DSME

Novatek har gitt sørkoreanske DSME i oppdrag å bygge to enorme LNG-lektere som skal tjene som omlastingsknutepunkt nært Murmansk og Kamtsjatka for å optimalisere transporten av flytende naturgass (LNG) fra Arktis til Europa og Asia.

Novatek, Russlands største privateide naturgasselskap har tatt et nytt skritt i optimaliseringen av transportlogistikken langs Den nordlige sjøruten (NSR). Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) og Novatek har signert kontrakt om å bygge to store lektere for LNG-lagring i en avtale verdt 749 millioner dollar. Levering skal skje i 2022. Novatek fortalte første gang om planene for et omlastningsknutepunkt i 2017.

Den flytende lagringsplassen for LNG vil være et varig anlegg for omlasting mellom skip og skal lokaliseres nært Murmansk og utenfor Kamtsjatka-halvøya, henholdsvis ved det vestlige og østlige endepunktet for NSR.

LNG-lektere er flytende LNG-terminaler som tar imot og lagrer naturgass før den overføres videre til et annet skip. Skipene vil utgjøre verdens største flytende LNG-lager og rommer 360.000 kubikkmeter LNG, noe som er mange ganger større enn dagens alternativer. Hver lekter vil koste noe over 374 millioner dollar og kontrakten inneholder også en opsjon på ytterligere to lektere.

Siste brikke i logistikk-puslespill

Lekterne vil gjøre det mulig for Novatek å redusere transportkostnadene betydelig. De to nye lekterne vil dermed utgjøre et avgjørende siste sted i å optimalisere eksportlogistikken fra Arktis til Europa.

De flytende LNG-lagrene vil bli brukt som omlastingsknutepunkter i hver ende av NSR. Novatek og dets shippingpartnere bruker spesialiserte isklassifiserte fartøy for å transportere LNG fra produksjonsstedet på Yamal-halvøya i russisk Arktis til Europa eller Asia. Det ideelle for selskapet er å begrense bruken av spesialiserte isklassifiserte fartøy bare til farvann hvor det forekommer is, for så å laste den flytende naturgassen om til konvensjonelle lasteskip, som er billigere å bygge og mer effektive i drift.

Per i dag er det slik at enten seiler isbryter-klassifiserte lasteskip hele strekningen langs NSR, eller så bruker Novatek midlertidige løsninger for skip-til-skip-omlasting av LNG. Selskapet har samarbeidet med det norske shippingselskapet Tschudi om dette i 2018, 2019 og 2020 for å laste om opptil 15 millioner tonn LNG til havs nær Honningsvåg. Selskapet og Norge har fått massiv kritikk fra USA for å samarbeide med Russland.

Map
Kart som viser produksjonsstedene for Yamal og Arctic LNG II, samt transportruter til Europa og Asia med noe omlastningsknutepunkter. Illlustrasjon ved forfatteren.

Fortsatt partnerskap med DSME

DSME er en av verdens største skipsbyggere og har tidligere samarbeidet med Novatek om design og konstruksjon av den første serien på 15 LNG-lasteskip med høy isklassifisering. Det første skipet i denne serien, ‘Christophe de Margerie’, som ble levert i 2017, fullførte akkurat en rekordtidlig seilas langs NSR for å levere LNG til Kina i mai, to måneder tidligere enn forutgående seilaser.

LNG-lekterne er store nok til å ta imot last fra to isklassifiserte LNG-lasteskip som rommer 172.000 kubikkmeter LNG. Yamal LNG produserer rundt 16 millioner tonn LNG i året. Konstruksjonen av Arctic LNG 2, et annet LNG-prosjekt i russisk Arktis, vil doble produksjonen til mer enn 38 millioner tonn, noe som sannsynligvis gjør det nødvendig med enda flere lektere for å ha tilstrekkelig lastekapasitet der hvor LNGen skal lastes om. Novatek beholder opsjonen på ytterligere to lektere som ligger i avtalen.

Detaljer i kontrakten med Novatek er fortsatt konfidensielle, sier en kilde hos DSME til High North News. Selskapet avslører imidlertid overfor HNN at lekterne skal være 400 meter lange, 60 meter brede og 30 meter høye. Det har ikke blitt frigitt bilder av hvordan lekterne skal se ut.

 

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på engelsk og har blitt oversatt av HNNs Elisabeth Bergquist.

Tags