Island har stanset britisk coronavariant ved grensen

Reykjavik
Rundt 60 prosent av de 306.000 innbyggerne på Island bor i eller nær hovedstaden Reykjavik. (Foto: Andreas Tille/Wikimedia Commons)

Island har så langt greit å demme opp for den svært smittsomme britiske varianten av coronaviruset. Det har de klart med systematisk testing på grensen, forebyggende karantene for besøkende og full kartlegging av alle smittetilfeller i landet.

– Så langt har vi klart å stenge ute den britiske varianten, sier smittevernoverlege Thorolfur Gudnason på Island i et intervju med Bloomberg.

Thorolfur Gudnason
Thorolfur Gudnason er lege og sjefepidemiolog i Helsedirektoratet på Island.
Thorolfur Gudnason er sjefsepidemiolog i det islandske helsedirektoratet

– Vi har diagnostisert mer enn 40 personer ved grensen, og har vært i stand til å hindre at det har spredt seg videre innenfor landets grenser, sier han.

Den britiske mutasjonen av coronaviruset har bidratt til en ny lockdown i Storbritannia, og det har også blitt påvist i alle de nordiske landene; Norge (70 tilfeller), Sverige (55 tilfeller), Finland og Danmark (464 tilfeller). Russland rapporterer å ha oppdaget mutasjonen, og i dag meldes det at den også har blitt oppdaget i Alaska.

Islands suksess med å demme opp for den britiske varianten henger sammen med en rekke faktorer, inkludert det at befolkningen har respondert positivt på reglene for sosial distansering og andre coronarelaterte begrensninger som har blitt innført av statsminister Katrin Jakobsdottirs regjering.

Thorolfur Gudnason peker på systematisk testing og karantene for alle besøkende som ankommer flyplassen i Keflavik. Resultatet er at «vi har forhindret at 450 varianter av viruset har kommet inn i landet», sier han.

Denne typen data er tilgjengelig på grunn av DeCODE Genetics, et islandsk firma som har spilt en vital rolle i å utforme landets coronastrategi.

Les mer

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på engelsk og har blitt oversatt av HNNs Elisabeth Bergquist.

Tags