Vil ha dansk statsråd for Arktis og riksfellesskapet

Sara Olsvig vil at den kommende danske regjeringen skal utnevne en egen statsråd for riksfellesskapet og Arktis. -Tema som er fraværende i valgkampen til Folketinget, hevder Olsvig.
Inuit Ataqatigiit vil at den danske regjeringen skal ha en egen statsråd for Arktis og riksfellesskapet med Grønland og Færøyene.

 

Inuit Ataqatigiit vil at den danske regjeringen skal ha en egen statsråd for Arktis og riksfellesskapet med Grønland og Færøyene.

Sara Olsvik, som er leder for det største opposisjonspartiet på Grønland, Inuit Ataqatigiit (IA), er forundret over at disse temaene er fraværende i den pågående valgkampen i Danmark.

Store og mange oppgaver

Til den grønlandske radiostasjonen KNR sier Olsvig, at etter valget 18. juni, så bør den danske regjeringen utnevne en statsråd med ansvar for riksfelleskapet og for nordområdene.

-Det er store og utallige oppgaver innenfor disse områdene, sier Sara Olsvig, samtidig som hun kritiserer at, med unntak av Dansk Folkeparti, så har ingen av de danske politiske partiene noen konkret politikk for riksfelleskapet.

Indre anliggender?

Dansk Folkeparti har en kort formulering omkring riksfelleskapet, hvalfangst og klima, mens dette glimrer med sitt fravær i andre partiers programmer.

En forsøksvis forklaring fra partiet Venstre om at de vil være forsiktige for ikke å blande seg inn i indre grønlandske anliggender, blir ikke akseptert av Olsvig:

- Det er klart at de danske partiene ikke skal blande seg inn i de saksområder som er et indre grønlandsk ansvar. Men de kan ikke løpe fra, at det er 32 saksområder som berører grønlandske borgere direkte, og som Folketinget stadig arbeider med fordi de er på danske hender, sier hun til NKR.

Vil overveie, men..  

Venstres Claus Hjort Frederiksen sier på sin side at partiet vil overveie kravet fra IA, men vil ikke tilslutte seg det uten videre. Blant annet spør han hvorvidt det vil tjene Grønland om ansvar for riksfellesskapet fjernes fra statsministerens kontor til et underliggende departement og statsråd.

 

Nøkkelord