Norske fiskere opplever diskriminering i loddefisket

Loddefiske. (Foto: Paul-Gustav Remøy/Fiskebåt).

Norske ringnotbåter må fiske lodde ved Island med not, mens Island og andre nasjoner de deler loddekvoten med, fisker lodde med trål. Norske fiskere opplever også at de blir begrenset på områdene de får fiske i og antall båter som kan fiske samtidig.

Dette ønsker Norge en endring på. Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran har tatt kontakt med sin islandske kollega for å diskutere saken.

 Norske loddefiskere føler seg diskriminert i islandsk sone. Dette er noe Norge har tatt opp med Island flere ganger, og det var det viktig for meg å ta opp. Jeg har har hatt en åpen og hyggelig samtale med min islandske kollega, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) i en pressemelding.

Gjenvalgt leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, vil at fylkespartiet skal prege APs industripolitikk fremover. (Foto: Nordland AP).
Gjenvalgt leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, vil at fylkespartiet skal prege APs industripolitikk fremover. (Foto: Nordland AP).
Fiskeriminister Bjørnar Skjæran. (Foto: Ap)

Han sier at han var tydelig på at at islandske fartøy ikke diskrimineres når de fisker i norsk sone, og for Norges del vil tilgang for flere fartøy i sonen og utvidet fangstperiode bidra i en vanskelig situasjon.

Loddefisket ved Island er inngått som en trepartsavtale mellom Island, Norge og Grønland. Islands fiskeriminister Svandís Svavarsdóttir viste til at den gjeldende islandske reguleringen av norsk loddefiske ikke har virket så lenge, og at Island ikke ønsker å endre på reguleringene allerede nå.

– Jeg fikk ingen signaler om at norske fiskere vil få bedre vilkår i år, men det foregår forhandlinger i flere fora. Jeg vil også ta initiativ til en bilateral samtale med Island på NAFMC-møtet (North-Atlantic Fisheries Ministers Conference. Red. anm) i mai. Jeg er opptatt av å få på plass en bedre dialog her. Som nære naboer bør vi klare å finne gode løsninger, sier Skjæran.

For de norske båtene så er kvoten satt til rekordhøye 145.382 tonn, og det er ringnotbåtene som har rettighetene i denne fiskerisonene, ifølge forskrift om regulering av fisket etter lodde ved Island. Norske båter kan fiske i islandsk sone frem fra 1. januar til 22 februar. Det norske båtene må fiske nord av N 64-30' og det kan være 30 aktive båter i fiske samtidig. 

Les også:

Nøkkelord