Venstre vil vrake blokktenkingen på Svalbard

Venstres toppkandidat, Terje Aunevik, mener han er best egnet til å få de andre partiene til å samle seg om flest mulig saker.

Terje Aunevik er toppkandidat for Svalbard Venstre. Og, i likhet med side kolleger i Høyre og Arbeiderpartiet, er han svært spent foran søndagens lokalstyrevalg. 

- Jeg tror det blir utrolig spennende og opplever at utfallet er helt åpent. Svalbard har jo vært et gruvesamfunn og en klassisk Ap-bastion, men nå er 300 gruvearbeidere borte og samfunnet er i ganske stor endring, sier han, men fastslår:

- Venstre har selvfølgelig ambisjoner om å ta lokalstyreledelsen.

Also read

Tre grupperinger

Ved forrige valg fikk det den gangen helt ferske Svalbard Venstre 21 prosent av stemmene. Ap fikk rett over 30 prosent og Høyre rett under. Venstre forhandlet med både Høyre og Ap, men landet til slutt på et valgteknisk samarbeid med Ap.

- Den gangen følte vi at vi fikk bedre uttelling i forhandlingene med Arbeiderpartiet. Kritikken fra Høyre var at vi var for kravstore i forhold til størrelsen vår. De var større enn oss, ja, men med våre tre mandater og MDGs to, var vi faktisk tre grupperinger som var like store, påpeker Aunevik.

Og understreker at samarbeidet med Ap ikke har vært ideologisk betinget.

- Det var et valgteknisk samarbeid og en måte å få satt sammen lokalstyret på som vi i Venstre kom godt ut av. Det er også vår tilnærming til det denne gangen: Å forme det beste totale laget.

Vil vrake blokkene

Aunevik forteller at Venstres kandidater i lokalstyret i den fireårsperioden som har gått, har stemt både med og mot Ap inne i lokalstyresalen.  Men egentlig ønsker han å kvitte seg med hele blokktankegangen.

- Vi Venstre har alltid ment at den tradisjonelle blokktenkingen er helt irrelevant på Svalbard. Det er sikker mange som er uenig med meg, men jeg mener det bør handle mer om å få til gode saker sammen, enn å snakke om posisjon og opposisjon. De gangene vi har klart det, har vi fått til gode gjennomslag, sier han.

Also read

Og mener selvsagt også at Venstre, som er et sentrumsparti, er den som er best egnet til å holde et mangefarget lokalstyre samlet.

- Lokalstyret skal være et kollegium, og bør stå samlet bak det beste for samfunnet. Jeg som lokalstyreleder skal representere hele Longyearbyen når jeg jobber for å få størst mulig gehør  i stortinget eller regjeringen, sier han og fortsetter:

- Og et godt lokalstyre bryr seg ikke så mye på blokkene, men lærer seg kunsten å spille hverandre  gode for å få gjennomslag.

Men det betyr ikke at man skal være enige om alt – alltid.

- Debatt og gode diskusjoner er helt avgjørende for å drive frem gode saker, til beste for befolkningen og bedriftene her i Longyearbyen.

Den lengste lista

Et par dager før valget, stiller Svalbard Venstre med den lengste lista, på hele 21 kandidater.

- Vi har et bredt spekter av skikkelig kompetente folk og jeg er stolt av den jobben de har gjort. Venstres politikk har gjort seg tydelig bemerket i mange saker, for eksempel Svalbard-meldinga der partileder Trine Skei Grande har vært saksordfører.

Aunevik er litt overrasket over at ikke de andre partiene i større grad bruker de fordelene man har ved å ikke måtte gå gjennom et fylkeskommunalt ledd for å nå beslutningstakerne.

- Der har vi en litt annen policy og går gjerne rett til våre kontakter på Stortinget og i regjeringen i stedet for den kronglete veien gjennom byråkratiet.

Tags