Sikter seg inn mot arktiske markeder med ull til hund

Foto: Therese Norman Andersen

Ingrid Tandberg og bedriften Canelana fristes av det store markedet av hundekjørere i Alaska. 

Ingrid Tandberg og Thorbjørn Lund satt i sofakroken i romjula 2012 og så på "Monsen og hundene" da de fikk ideen om å produsere og selge dekken av merinoull også til langdistanse sledehund. 

- For oss er merionull førstevalget. Så hvorfor skal ikke også hundene få den muligheten, spurte de seg. 

Ingrid Tandberg har bakgrunn fra Norsk kennelklubb og utdanning innen økonomi og administrasjon. Thorbjørn Lund har jobbet som fjelloppsyn på Hardangervidda i over 20 år og før det var han marinejeger i Forsvaret, så han vet godt hvor viktig klær og passform er for å klare å holde varmen i all slags vær.

Sammen har de siden 2011 solgt merinoulldekken til "vanlige hunder". 

Foto: privat

Og i 2013 registrerte de varemerket Canelana. "Cana" betyr hund på latin. "Lana" betyr ull. 

- Vi var egentlig ganske overrasket over at det ikke fantes fra før. Og har egentlig gått og venta på konkurranse i seks år. Jeg vet ikke, kanskje folk tror at produkter i ull er for dyrt å produsere? spør Tandberg seg. 

Blir ikke rik

Hun erkjenner at de ikke tjener seg rike på bedriften. 

- Vi kom over en fabrikk i Polen som syr produkter av merinoull. Vi har ikke store marginer, og det koster sikker fem ganger så mye som for samme jobben i Kina. Men alle de gode tilbakemeldingene fra kundene, gjør at det er verdt det, sier hun. 

For suksessen måles ikke i kroner og øre hos paret fra Notodden. 

- Vi har jo hjerter som banker ekstra hardt for hunder. Og det er veldig gøy å selge produkter som blir så godt mottatt, selv om vi ikke kan konkurrere på pris, sier de. 

Likevel: Omsetningen har steget jevnt siden oppstarten. Fra 2016 til 2017 økte omsetningen med 22 prosent, fra 1,9 til 2,4 mill. kroner. Og enda mer fra 2017 til 2018, kan Tandberg fortelle, selv om ikke regnskapstallene er publisert ennå: 

- Omsetningen i 2018 var 38 prosent høyere enn i 2017. Og resultatet etter første kvartal i 2019 viser at omsetningen er 103 prosent høyere enn tilsvarende periode i fjor, sier hun. 

Jungeltelegraf

Årsaken er at Canelanas produkter blir tatt inn i av stadig flere forhandlere. Tross at de ikke har gjort noen markedsføringsfremstøt i tradisjonell forstand. 

- De forhandlerne som fører produktene har tatt kontakt med oss, ikke omvendt, forteller Tandberg. 

 

Omsetningen har steget jevnt siden oppstarten. Fra 2016 til 2017 økte omsetningen med 22 prosent, fra 1,9 til 2,4 mill. kroner. Og enda mer fra 2017 til 2018, kan Ingrid Tandberg fortelle, selv om ikke regnskapstallene er publisert ennå. Foto: Privat

Til nå har de valgt å markedsføre seg gjennom å sponse for eksempel hundekjørere. 

- Vi har heller ønsket å bruke pengene våre på å få produktene ut til hundene og la andre få se på og kjenne på dem gjennom våre "ambassadører": 

Fristes av Alaska 

Til nå har bruks- og familiehundemarkedet stått for hoveddelen av omsetningen. Men nå lar Tandberg og Lund seg friste av et enda større marked. Canelana er nå registrert som varemerke i EU og USA.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger fra kunder i for eksempel Alaska. Og gjennom denne "jungeltelegrafen" har vi fått etablert en markedsføringskontakt som har bakgrunn fra film- og videoproduksjon for Iditarod. Vi har også kontakt med flere etablerte hundekjørere i Alaska, sier hun avslutningsvis. 

 

Ingrid Tandberg og bedriften Canelana fristes av det store markedet av hundekjørere i Alaska. Foto: Privat

Tags