Sanner i parade med skeive samer

- Jeg ønsker å vise støtte til skeive samer og gleder meg til å gå i paraden med dem.

Det uttalte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner før han i helga gikk i parade sammen med homofile samer i forbindelse med EuroPridefestivalen. 

Paraden avsluttet festivalen som er til støtte for homofile, lesbiske, bifile og transkjønnede verden over.

Som kommunalminister er Sanner statsråd for samesaker, og da homofile samer ble utsatt for nettsjikanering i forbindelse med Europride-festivalen, tok ministeren affære: 

- Ekstra krevende

- Det å være same og homofil er ekstra krevende. Derfor velger jeg å gå sammen med dem i dag, uttalte han i helgen til avisen Budstikka.

Høyrepolitikeren er opptatt av å fremme verdier som mangfold og toleranse, og sier EuroPride er et  veldig flott arrangement. 

- Vi har kommet langt i Norge, men det er fortsatt en del som sliter, og da er slike parader desto viktigere. Som politikere har vi et særskilt ansvar for et romslig samfunn.

Forskningsstiftelsen FAFO foretok i 2009 en levekårsundersøkelse om lesbiske og homofile i Sápmi-regionen, som ofte omtales som Sameland.  

Regionen strekker seg over i alt fire land; Norge, Sverige, Finnland og Russland. Selv i dette samiske kjerneområdet utgjør samene en minoritet, da det  bare er mellom fem og ti prosent av befolkningen her som er samer.


Snakkes ikke om

Et av funnene i undersøkelsen er at lesbiske og homofile samer er en gruppe nesten ingen snakker om.

FAFO-undersøkelsen viser at kjønnsroller, familiebånd, tradisjoner, diskriminering og fordommer gjør det ekstra vanskelig å stå frem som homofil eller lesbisk i et samisk miljø.

Mange av informantene i undersøkelsen trakk frem tausheten om homoseksualitet, det sterke religiøse trykket, problemstillinger knyttet til identitet og det å leve i små tette samfunn som sterke psykiske belastninger.

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: