Peker ut 13 områder som egnet til vindmøllepark. Kun ett er i Nord-Norge

Bildet er fra vindemølleparken på Lista i Farsund kommune. (Foto: Veidekke.no)

NVE pekte i fjor ut 43 områder som aktuelle vindkraftområder. Nå er dette snevret inn til 13. I Nord-Norge er det kun Vest-Finnmark som er utpekt, i tillegg til et område i Namdal som ligger helt på grensa til Nordland. 

Mandag overleverte NVE sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land til olje- og energiministeren og til klima- og miljøministeren. I forslaget peker NVE ut 13 områder i Norge som de mest egnede for utbygging av vindkraft på land, skriver NVE i en pressemelding. 

De utpekte områdene er: 

  • Vest-Finnmark
  • Namdal (Nordland og Trøndelag)
  • Grenseområdene mellom Trøndelag og Møre
  • Indre Sør-Trøndelag
  • Sunnmøre og Nordfjord
  • Sunnfjord og Sogn (Sogn og Fjordane)
  • Nordhordland og Gulen (Sogn og Fjordane og Hordaland)
  • Sunnhordland og Haugalandet (Hordaland og Rogaland
  • Vest-Agder og Rogaland
  • Aust-Agder
  • Grenseområdene mellom Buskerud, Telemark og Vestfold
  • Østfold
  • Nordre Hedmark

– Det er gjort et omfattende og grundig arbeid med å analysere en rekke områder, og de utpekte områdene er spredt over hele landet. Nesten ingen ligger helt ute ved kysten eller på høyfjellet. Konsesjonsprosessene framover vil være minst like grundige og strenge som i dag, sier NVE-direktør Kjetil Lund.

Ifølge Lund kan deler av de utpekte områdene ekskluderes allerede nå på grunn av varierende vindforhold.

– Kartet skal ikke leses som at vi mener at det skal være fritt fram for vindkraft. Det er ikke en utbyggingsplan eller en tempoplan, det er en faglig vurdering av områdene som er best egnet for vindkraft, sier Lund på pressekonferansen. 

Fra 43 til 13

Fra opprinnelig 43 analyseområder har NVE landet på 13 områder som de mener er de mest egnede. 

Forslaget til nasjonal ramme for vindkraft på land er basert på et bredt og omfattende samarbeid med en rekke etater og fagmiljøer for å vurdere vindkraftens virkning på samfunn og miljø. Samarbeidet har resultert i et omfattende kunnskapsgrunnlag om virkningene av  vindkraft.

I arbeidet med rammen har NVE gjort en analyse av Norges landareal. Områder som av ulike grunner ikke egner seg for vindkraft, er blitt ekskludert underveis i prosessen. At et område ikke regnes som egnet, kan bero på så ulike faktorer som manglende mulighet for tilknytning til strømnett, påvirkning på dyreliv, landskapsvern, eller at det ikke blåser nok.

Erstatter ikke konsesjonsbehandling

Den nasjonale rammen for vindkraft skal ikke erstatte dagens konsesjonsbehandling. Forslaget til ramme skal heller ikke forstås som en plan for hvor det skal bygges vindkraft i fremtiden, men er en vurdering av hvilke områder som egner seg best. Innenfor de områdene som er utpekt som mest egnet, er store områder allerede ekskludert.

I henhold til oppdraget skal det være vanskeligere å få konsesjon til bygging av vindkraftverk utenfor de utpekte områdene. NVE legger opp til at søknader i de mest egnede områdene proriteres.

NVEs forslag leveres til OED mandag. Forslaget vil deretter bli sendt på høring.

Skeptisk

Arild Hermstad, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, sier til NRK at man trenger vindkraft på land for å gjennomføre det grønne skiftet, men at partiet ikke kan akseptere den rammeplanen NVE legger opp til.

Han mener at framtidige konsesjoner på land bør legges til områder hvor det allerede har vært inngrep i naturen, som for eksempel langs motorveier.

Mens Marius Holm i miljøstiftelsen Zero mener vindkraft på land er den lettest tilgjengelige ressursen som kan konkurrere med fossil energi.

– Fossil energi er den store trusselen mot natur og naturmangfold i Norge og resten av verden. Vi har et prekært problem. Da må vi se etter løsninger som kan levere. Vindkraft på land og solenergi er de to løsningene som hittil har bidratt mest til å stoppe fossil energi globalt, sier Holm til statskanalen. 

NHO bekymret

NHO Reiseliv mener etableringen av en nasjonal ramme er bra for helhetlig planlegging, men at vindkraftplanen må bidra til å ivareta naturområder som har stor betydning for reiselivsnæringen, fastboende og besøkende.

– Naturbasert reiseliv har hatt en mangedobling de senere årene og representerer tusenvis av arbeidsplasser. Vi er bekymret om det viser seg at mye natur kan gå tapt i områder som allerede er viktige, eller som kan ha en fremtidig viktig betydning for norsk reiseliv, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Nøkkelord