LO i nord tordner mot AP-Cecilie

Fagforbundet, Fellesforbundet og LO-sekretærene i Nord-Norge mener Troms fylkesråd bidrar til å splitte landsdelen. Cecilie Myrseth, Arbeiderpartiet (bildet), er leder av fylkesrådet i Troms. (Foto: Troms fylkeskommune).
"Lite demokratisk, lite gjennomtenkt og ikke forankret i nordnorsk enighet." LO-forbund i Nord-Norge hamrer løs på fylkesrådet i Troms.



Lite demokratisk, lite gjennomtenkt og ikke forankret i nordnorsk enighet.

Slik karakteriserer Fagforbundet og Fellesforbundet i Nordland, Troms og Finnmark, samt de tre fylkessekretærene i LO i Nord-Norge, utspillet fra fylkesrådet i Troms om endring av fylkesgrensen mellom Nordland og Troms.

Ser med bekymring på

I en felles uttalelse og i sterke ordelag kritiserer de to forbundene og fylkessekretærene, at fylkesrådet, som ledes av Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth, foreslår at fem kommuner i nordre Nordland legges innenfor Troms fylkes grenser.

"Fagforbundet og Fellesforbundet i Nordland, Troms og Finnmark ser med bekymring på utspillet fra fylkesrådet i Troms om å flytte regiongrensen mellom Nordland og Troms sørover. Utspillet er ikke forankret i en nordnorsk enighet, og bidrar ikke til å gi regionreformen legitimitet," heter det blant annet i den  krasse uttalelsen.

Skaper usikkerhet

Uttalelsen slår fast at et sentralt mål med regionreformen er at regionene skal bli mer funksjonelle enn med dagens organisering av fylkeskommunene. Nå kan usikkerhet rundt reformen og nordnorsk samarbeid bli resultatet, mener LO.

"En vurdering av større regioner må sees i sammenheng med både kommunestruktur og oppgavefordeling, og være et ledd i demokratiseringen av den regionale statlige forvaltningen.

Udemokratisk

Overføring av oppgaver fra statlige etater til et nytt og større regionalt nivå, kan gi regjeringen sitt ønske om store regioner den legitimitet som er nødvendig. Utspillet fra Fylkesrådet i Troms er, etter Fagforbundet og Fellesforbundet i Nord-Norges mening, et bidrag som arbeider imot etableringen av legitimitet basert på en demokratisk prosess," tordner organisasjonene.

De er også redde for at utspillet fra fylkesrådet i Troms skal skape splid mellom fylkeskommunene og mellom de ledende politiske aktørene i landsdelen.

Svekker verdigrunnlaget

"Troms fylkeskommunes utspill kan dermed bidra til å svekke det verdigrunnlaget Fagforbundet, Fellesforbundet og den øvrige fagbevegelsen mener må ligge til grunn for en eventuell sammenslåing av fylker til større regioner. En sentral verdi er at det ikke er arealspørsmålet som skal bestemme hvordan vårt nye folkevalgte forvaltningsnivå skal utformes," heter det i uttalelsen fra fagforeningene – som avsluttes med en kraftig irettesettelse av fylkesrådet i Troms:

Ikke en kamp om grenser

"I en situasjon der det er stadig større behov for å samle kreftene i kampen mot en regjering som svekker arbeidstakernes rettigheter og sentraliserer makten i landet, er Fagforbundet og Fellesforbundet i Nord-Norge bekymret for at regionreformen i Nord-Norge skal bli en kamp om hvor grensene skal gå i stedet for hva regionene skal gjøre."

Les også Arne O. Holms kommentar: Slå sammen Nordland og Troms!



En betydelig velgergruppe

LO-forbundene Fagforbundet og Fellesforbundet utgjør en betydelig velgergruppe og maktfaktor - også i Nord-Norge. Fagforbundet Nordland har ca 24 000 medlemmer, mens i Troms og Finnmark har forbundet henholdsvis ca 15 000 og ca 8000 medlemmer. Fellesforbundet Nordland har ca 9000 og i Troms/Finnmark ca 4000 medlemmer.

Totalt representerer de to forbundene altså omkring 60.000 medlemmer, eller 16 prosent av omkring 375.400 stemmeberettigede i de tre nordligste fylkene.

Fagforbundet er landets største arbeidstakerorganisasjon, og organiserer arbeidstakere i kommunale, fylkeskommunale, statlige, private og offentlige virksomheter og i sykehusene med alle støttefunksjoner.

Fellesforbundet er det største LO-forbundet i privat sektor, med 143 000 medlemmer på landsbasis.

Etter hva High North News erfarer var det nettopp Fagforbundet som tok initiativet til den krasse uttalelsen som rammer det Arbeiderpartiledede fylkesrådet i Troms, der partiets førstekandidat til Stortinget neste høst, Cecilie Myrseth, er leder.




 

Nøkkelord