Dansk-grønlandsk gruveselskap får 200 millioner kroner i ny kapital fra amerikansk selskap

The Nalunaq Gold Mine is Greenlands first gold mine. (Photo from Arctic Deeply)
Gullgruven Nalunaq på Grønland. (Arkivbilde: Arctic Deeply).

Det dansk-grønlandske gruveselskapet AEX Gold har inngått et samarbeid med det amerikanske selskapet ACAM for leting og utvinning av strategiske mineraler.

Det dansk-grønlandske gruveselskapet AEX Gold får 18 millioner pund i ny kapital etter at selskapet inngikk en avtale med det amerikanske selskapet ACAM LP. 

Avtalen om ny kapital på rundt 214 millioner norske kroner, med en opsjon på ytterligere 120 millioner kroner, kommer etter et år med diskusjoner mellom selskapene, står det i en børsmelding. 

Det er selskapene S&F Investment Advisors Limited og Moore Strategic Ventures som har etablert ACAM LP, som nå inngår et Joint Venture med AEX Gold. Formålet er å lete etter- og utvikle strategiske mineraler på Grønland. 

Gjennom investeringen får ACAM en aksjepost på 49 prosent, mens AEX Gold beholder aksjemajoriteten med 51 prosent. 

Interesse for kritiske råstoffer

AEX er den største lisensholderen til råstoffleting på Sør-Grønland i dag. Selskapet har en portefølje av gull og strategiske mineralaktiva som dekker 7 615,85 km . I disse områdene finnes det potensiale for utvikling og gruvedrift av strategiske mineraler som nikkel, kobber, sink, bly, titanium, vanadium, grafikk og sjeldne jordarter. Slike metaller og mineraler brukes i produksjon av en rekke komponenter og materialer og er høyt etterspurt globalt. 

– Den vestlige verden mangler strategiske mineraler, som kobber, sink, nikkel, sjeldne jordarter og grafitt til å drive energiomstillingen. Og de seneste geopolitiske begivenheter har satt forsyningssikkerheten i skarpt fokus. Sør-Grønland er et av de få resterende uutforskede stedene for disse vitale mineralene, sier Eldur Olafsson, administrerende direktør for AEX Gold, i børsmeldingen. 

– Denne JV [Joint Venture] gjør at vi kan investere den nødvendige kapitalen for å bringe disse strategiske mineralene oppover i verdikjeden og mot fremtidig produksjon, og også gjøre det mulig for oss å utforske et større område og identifisere ytterligere aktiva med strategiske mineraler, legger han til. 

Beholder ledelsesansvar for alle lisensområder

Den endelige godkjennelsen er avhengig av en rekke betingelser for lisensoverdragelse, samt godkjennelse av relevante myndigheter. AEX Gold fastholder videre det fulle ledelsesmessige og det operasjonelle ansvaret for alle lisensområder, skriver selskapet. 

Det børsnoterte gruve- og efterforskningsselskab AEX Gold er deleid av Vækstfonden, den danske stats investeringsfond, samt Greenland Venture, det grønlandske investeringsfondet og Grønlands pensjonskasse, SISA.

Avslutningsvis opplyser selskapet at de vil, som følge av de nye aktivitetsområdene og det fremtidige strategiske fokuset, vil endre navn til Amaroq Minerals ved selskapets årlige generalforsamling i juni 2022. 

Les også

Nøkkelord