Verdensberømt regatta kommer til Arktis

PRB Yacht
PRB-båten seilt av Kevin Escoffier i den transatlantiske regattaen Vendée Globe i 2019. (Foto: Yann Riou/ploaRYSE)  
Den første uka i juli går startskuddet for den første store seilkonkurransen som legger ruta innom Nordishavet. Den berømte regattaen seiler verden rundt uten stopp og båtene er kun bemannet med en person.

Véndée Globe er en verdensberømt regatta hvor det seiles verden rundt uten stopp med båter bemannet av bare en person. Den første uka i juli starter regattaen med en forberedende og kvalifiserende seilas helt utenom det vanlige. Det vil være den første store seilkonkurransen som legger ruta innom Nordishavet.

De 22 deltakerne i Vendée Arctic, som arrangørene kaller løpet, vil ha avreise fra Les Sables d’Olonne i Vendée-regionen på den franske vestkysten 4. juli. Ruta vil ta dem nær Polarsirkelen vest for Island før de vender sørover mot Azorene og deretter tilbake til Frankrike.

De raskeste av konkurrentene seiler i 60 fots båter med ett skrog og forventes å tilbakelegge den nesten 6.000 km lange distansen i løpet av 10 til 12 dager.

Covid-19 tvang frem endringer

Vanligvis tilbyr arrangøren av Vendée Globe et visst antall konkurranser tidligere på året hvor deltakerne både kan kvalifisere seg for den verdensomspennende seilasen og samtidig teste båtene. En transatlantisk seilas fra New York til Les Sables d’Olonne var planlagt til midten av juni.

Dette skulle være den viktigste oppvarmingen før Vendée Globe-seilasen, som går kloden rundt og starter i november. Med de gjeldene reiserestriksjonene til og fra USA ble arrangøren tvunget til å utforme en alternativ konkurranse og landet på Nordishavet som et utfordrende og samtidig attraktivt alternativ.

På grunn av Covid-19-pandemien har de fleste seilerne ikke vært på vannet på mer enn tre måneder. Vendée Arctic vil fungere som en prolog og samtidig en forberedelse som lar seilerne teste sine modifiserte eller nye båter. For mange vil det være første gang de bruker båten denne sesongen.

For å overholde de strenge helserestriksjonene som gjelder vil det ikke være noen konkurranse-landsby eller offentlige arrangementer i forbindelse med starten av løpet. Seilerne vil bli testet for coronaviruset og være i karantene i fem dager før løpet starter, for så å dra direkte til startlinja om bord på båten sin.

Vendée Arctic
Ruta for Vendée Arctic. (Illustrasjon: Vendée Globe)

Eneste test før jordomseilingen

Båtene i konkurransen vil seile til 65 grader nordlig breddegrad, på kanten av Polarsirkelen.

– Dette vil være den eneste tekniske konkurransen for solo-seilere som skipperne vil ha mulighet til å delta i før Vendée Global-seilasen starter 8. november. Det er derfor det er så viktig å sikre

Jacques Caraës
  Den erfarne verdenseileren og direktøren for Vendée Globe Race, Jacques Caraës. Photo: Eric Houdas.
Den erfarne verdenseileren og direktøren for Vendée Globe Race, Jacques Caraës. Photo: Eric Houdas.

seg at konkurransen finner sted. Dette er en ambisiøs rute, forklarer Jacques Caraës, som er direktør for konkurransene Vendée-Arctic-Les Sables d’Olonne og Vendée Globe.

– Med en nesten 6.000 kilometer lang rute som går i trekant (omtrent samme distanse som en atlanterhavskryssing. Red. anm.), er tanken å seile nordover for å få med seg det aktive værsystemet i Nordatlanteren og å få båtene til å seile ulike punkter og under en rekke forhold. Siden det kan forekomme havis vest for Island vil vi få lignende begrensninger som de man finner i Sørishavet. Vi blir nødt til å definere en yttergrense for å unngå drivis.

Lav risiko for havis

Selv om det har vært stadig mindre havis i farvannet rundt Island de siste 20 årene, kan havisen nå helt til Island selv i sommermånedene, hvis det er vedvarende sørlige vinder. I 2018 nådde havisen nesten til Vestfjordene i det nordvestre Island.

– Det er for det meste havstrømmene som avgjør hvilket spor isen følger, ikke vinden. Noen år når store isflak til den nordvestlige kysten og smelter der. Det er alltid en mulighet for dette når det er langvarige sørlige vinder i Grønlandsstredet mellom Island og Grønland, forklarer Óli Þór Árnason, meteorolog ved Islands meteorologiske institutt, til HNN.

I øyeblikket ser isforholdene gode ut, ettersom havisen fortsatt er samlet langs kysten av Grønland.

Den første store regattaen i Arktis

Regattaen er første gang profesjonelle seilere skal konkurrere i Arktis.

Óli Þór Árnason, meteorolog ved Islands meteorologiske institutt
Óli Þór Árnason, meteorolog ved Islands meteorologiske institutt.
Óli Þór Árnason, meteorolog ved Islands meteorologiske institutt.

– Dette er den første store regattaen som går så langt nord og tilbake, sier Mikaa Mered, professor og Arktis-ekspert ved the International Institute of Diplomatic Studies and Research (ILERI), som ligger i Paris.

I 2015 var det heftig medieoppmerksomhet rundt planene om en planlagt «Sail the Arctic»-regatta i 2017, men konkurransen fant aldri sted. Ruten ville ha tatt deltakerne fra New York til Victoria, British Columbia (i Canada. Red. anm.) via Nordvestpassasjen, i løpet av seks ulike etapper. Den høye påmeldingsavgiften på 50.000 dollar samt kravet om å bygge seg en dyr, spesialisert «STAR46»-yacht av vulkanfiber til en kostnad på én million dollar viste seg å være for begrensende.

 

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på engelsk og har blitt oversatt av HNNs Elisabeth Bergquist.

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: