Nyhetsbrev: Arktisk Råd ble plutselig mer politisk enn vanlig

I Arktisk Råd møtes faktisk de åtte arktiske statene hverandre. Som her, hvor Sergej Lavrov står sammen med Mike Pompeo. Foto: Siri Gulliksen Tømmerbakke

Kjære High North News-leser!

Vi har lagt bak oss ei forrykende uke i Arktis. Det kan vi takke den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo for. Skjønt takke. De fleste her i Rovaniemi i Finland, hvor Arktisk Råd avsluttet sitt ministermøte for et par dager siden, betakker seg mer enn de takker.

Det hele startet med en amerikansk utenriksminister som bokstavelig talt dundret til fra en mer eller mindre improvisert talerstol i konferansesenteret. Men om innslaget var improvisert i forhold til den offisielle agendaen, var innholdet grundig planlagt. Her kan du lese mer om tordentalen til Mike Pompeo.

Etter å ha levert sterke anklager mot Kina, som ikke er medlem av Arktisk Råd – Kine er ingen arktisk stat-, tok han for seg medlemslandet Russland i nesten like harde ordelag.

Deretter forsvant han inn på det offisielle rådsmøtet. Her skal han, etter det High North News kjenner til, i siste øyeblikk å ha bestemt seg for å utelate det meste av kritikken mot Russland. Det kan ha vært en taktisk vurdering i siste liten.

Det store samtaleemne verden over denne uka, er derfor hvilke konsekvenser det kan få at USA så tydelig bringer sikkerhetspolitikk også inn i Arktisk Råd. Nettopp det at sikkerhetspolitikk har vært holdt utenfor, er et av suksesskriteriene for et av de få organene hvor blant annet Russland og USA fortsatt møtes. Til og med på ministernivå.

For første gang i Arktisk Råds historie havarerte til slutt forsøket på å komme fram til en felles erklæring. USA satte foten ned og nektet enhver formulering som tok konsekvensene av klimatrusselen. Til slutt resignerte de andre landene, og Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide forklarer i et intervju med High North News hvorfor det endte slik.

Vi har hatt en fyldig dekning av møtet, og også bidratt i mange andre nyhetskanaler, blant annet i BBC world service. I tillegg til dekning i avisen, vil dere på vår Facebook-side se en rekke direktereportasjer med nyheter, intervju og analyser fra konferansen. Programleder er nyhetsredaktør Siri Gulliksen Tømmerbakke.

Fredag holdt jeg foredrag på det som heter Arctic Business Forum, også det i Rovaniemi. Temaet er fake news i Arktis. Fra samme møte dukket også nyheten om et nytt jernebaneinitiativ i nord opp.

I forkant av konferansen snakket vi med lederen for Arctic Economic Council, finske Tero Vauraste, som frykter proteksjonismens inntog i Arktis.

Vi var selvfølgelig også til stede i Russland, nærmere bestemt Nikel, på den russiske frigjøringsdagen 9. mai. Amund Trellevik har levert både direktereportasje og nyhetsartikkel fra en markering som blir stadig viktigere i Russland.

God helg!
Arne O. Holm
Sjefredaktør, High North News

Tags