Vil ha undersjøisk tunnel til 5,2 milliarder på Helgeland

Fylkesrådet i Nordland anbefaler undersjøisk tunnel under Alstenfjorden på Helgeland. Tunnelen skal gå fra Nord-Herøy til Alstenhalvøya, sør for Sandnessjøen. (Kart: Google)
Tidenes dyreste vegprosjekt i Nordland hvis Fylkesrådet får det som de vil.

Fylkesrådet ønsker seg tidenes dyreste vegprosjekt.  

Undersjøisk tunnel under Alstenfjorden skal gi kraft for utviklingen på Helgeland. 

- Vi vil at fylkestinget skal vedta tidens største veginvestering i Nordland fordi den undersjøiske tunnelen gir størst kraft for utvikling på Helgeland, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) og samferdselsråd Hild-Marit Olsen (Ap).


Skal gagne samfunnet

Under en pressekonferanse fredag formiddag la Fylkesrådet fram prinsippene for hvordan framtidens samferdsel på ytre Helgeland skal se ut. 

- Det er samfunnsperspektivet som er lagt til grunn, hvordan skal vi få produktene herfra ut til markedet, sier Olsen. Og da er det spesielt havbruksnæringen hun har i tankene. I Herøy kommune ligger et av Marine Harvests lakseslakteri, og titalls trailere kjører daglig fra øya fullastet av fersk laks som skal til markedet. 

Fylkesrådets anbefaling er basert på en grundig analyse, og en fastlandsforbindelse som dette vil gi regionen et stort vekstpotensial. 

- Når vi nå skal utvikle velfungerende samferdselsløsninger i Nordland er den røde tråden vår "Fra kyst til marked", sier Hild-Marit Olsen. 


God stemning

Forslaget skal opp på Fylketinget i juni, men Olsen sier hun opplever at dette er noe det er "god stemning" for. 

Den foreløpige prislappen på prosjektet er på 5,2 milliarder kroner, og Olsen vil ha regjeringen med på laget. 

- For, som jeg har hevdet hele tiden, dette er ikke et regionalt anliggende, dette er et nasjonalt anliggende. De verdiene som skapes i havbruksnæringen på Helgeland er ikke bare av regional betydning, men nasjonal, sier hun. 


Utsetter løsningen for Brønnøysund-Sandnessjøen

Konseptvalgsutredningen som kom i dag har tatt for seg flere analyser og traséer, men det er kun undersjøisk tunnel mellom Dønna/Herøy og Sandnessjøen som nå anbefales. 

Fylkesråd Hild-Marit Olsen sier de har landet på denne anbefalingen etter tett dialog med kommunene. Hva som skal skje med infrastrukturen mellom Brønnøysund og Sandnessjøen er foreløpig utsatt, etter innspill fra næringsliv og politikere langs den aksen om at ikke det trengs mer kunnskap.

- Vi kommer forhåpentligvis tilbake til den i oktober, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.   






Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) og fylkesråd for samferdsel Hild-Marit Olsen (Ap) presenterte tunnelplaner under en pressekonferanse i Sandnessjøen i dag. (Foto: Geir Johnsen/NFK)
Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) og fylkesråd for samferdsel Hild-Marit Olsen (Ap) presenterte tunnelplaner under en pressekonferanse i Sandnessjøen i dag. (Foto: Geir Johnsen/NFK)

Nøkkelord