Mener Arbeiderpartiet snakker ned Nord-Norge

Ordførerne møtes under Arctic Race of Norway. Fv. Ole H. Hjartøy (Bodø), Laila Davidsen (Alta), Kai Henning Henriksen (Rana), og Øyvind Hilmarsen (Tromsø). (Foto: Høyre)
De politiske lederne i de største byene i Nord-Norge er ikke nådige overfor Giske og Støre, som de mener bidrar til å opprettholde gamle myter om landsdelen.


De politiske lederne i de største byene i Nord-Norge er ikke nådige overfor Giske og Støre, som de mener bidrar til å opprettholde gamle myter om landsdelen.

Ordførene i Rana, Bodø, Narvik og Alta, samt byrådslederen i Tromsø har de siste dagene vært samlet i Harstad under Arctic Race of Norway. 

- Vi er en landsdel i vekst og det går så det suser her. Vi har vekst i privat næringsliv og god utvikling i alle våre kommuner. Nordland opplever eksportrekord, og arbeidsledigheten er rekordlav i de nordnorske fylkene. Ja, alle piler peker oppover, sier Ole Henrik Hjartøy, ordfører i Bodø. 

Ordfører Kai Henning Henriksen (Rana), Laila Davidsen (Alta), Ole-Henrik Hjartøy (Bodø), Tore Nysæter (Narvik, ikke på bilde) og byrådsleder i Tromsø Øyvind Hilmarsen er samstemte. De er alle Høyrepolitikere, og peker på det de omtaler som mye "luft" i Støres nordområderetorikk. Ordførerne sliter med å se at alle ordene noensinne er omgjort til konkrete tiltak. 

Nord-Norge blir snakket ned

Kommunetoppene mener tvert i mot at det foregår en stakkarsliggjøring av landsdelen, og nevner for eksempel at Trond Giske i programmet Politisk Kvarter på NRK har uttalt at arbeidsledigheten går opp i nord og at regjeringen har kuttet i kommuneøkonomien. 

- Dette er faktisk ren løgn. Arbeidsledigheten i Nordland, Troms og Finnmark har gått ned etter Høyre/FrP-regjeringen tiltrådte. Vi opplever alle en styrking av kommuneøkonomien under denne regjeringen, noe KS kan dokumentere, sier Øyvind Hilmarsen, som er byrådsleder i Tromsø. 

Viser til resultater

Ordførerne trekker også fram det de mener er et formidabelt løft innen samferdsel og viser blant annet til ny E6 på Helgeland Nord, E105 fra Kirkenes mot Russland er framskyndet, ny tunnel gjennom Nordnesfjellet, og at arbeidet med Hålogalandsveien er satt i gang. 

Ordførerne roser også regjeringen for å få på plass et såkornfond i samarbeid med næringslivet. Risikovillig kapital har vært vanskelig å få tak i i landsdelen, et såkornfond vil bedre dette. 

Nå vil ordførerne slå ihjel myten om at Nord-Norge er en "lua i handa"-landsdel som bare står og venter på staten. Vi trenger ikke Arbeiderpartiet for å skape næringsliv, det skapes helt fint selv. Det som trengs er tilrettelegging gjennom infrastruktur og kapital, som det leveres på nå, mener de fem ordførerne. 

 

 

Nøkkelord