Leserinnlegg: Ressursene i nord skal gi industriell utvikling

Nordland Arbeiderparti mener at industrisatsing i nord må være en sentral del av nordområdepolitikken, skriver lederen i fylkespartiet, Bjørnar Skjæran.


Norge er en energinasjon. Tilgangen til fornybar kraft gjennom vannkraften har bidratt til utviklingen av en konkurransedyktig kraftforedlende industri i Norge, ikke minst i Nordland. Industrien skaper store verdier og mange arbeidsplasser. Nordland Arbeiderparti mener at industrisatsing i nord må være en sentral del av nordområdepolitikken.

Vi har mange fortrinn. Rik tilgang på naturressurser, kompetanse og et velorganisert arbeidsliv. Ambisjonen om å ta ressursene våre i bruk, både på land og i havet, må kjennetegne norsk industripolitikk.

Havet, landbruket, skogressursene, mineralforekomster, vann, vindkraft og olje-gass ressurser gir store industrielle muligheter. Naturressurser i kombinasjon med teknologi, høy kompetanse og en sterk industrikultur gir store muligheter for framtiden. Samspillet mellom de store industribedriftene og leverandørindustrien er avgjørende for å utvikle framtidens industri.

Nordland Arbeiderparti vil legge til rette for industriell utnyttelse av vannkraftressursene, da kraftforedlende industri gir høyere verdiskaping og sysselsetting enn eksport. Nordland Arbeiderparti sier derfor ja til mer industri og nei til bygging av flere utenlandskabler. Vi vil også legge til rette for kraftforedlende digitalindustri i nord.

Nullutslippsløsninger blir i stadig større grad tilgjengelige, også innenfor områder som tungtransport og skipsfart, men det finnes i dag ingen omfattende virkemidler for å stimulere til å bytte ut gammel teknologi med klimariktig teknologi. Arbeiderpartiet foreslår derfor å etablere et CO2-fond.

Nordland Arbeiderparti mener et slikt fond må kunne gi tilskudd til merkostnader ved investering i busser/lastebiler som bruker null- og lavutslippsteknologi, som for eksempel biodrivstoff, biogass, elektrisitet eller hydrogen.

De norske nordområdene er rike på naturressurser og har et betydelig overskudd av energi. Det er også store muligheter for å øke kraftproduksjonen. Nordland Arbeiderparti mener det er knyttet en sosial kontrakt til fellesskapets ressurser i nord. Utnyttelse fornybare naturressurser på land og til havs blir stadig viktigere, og livskraftige lokalsamfunn er en forutsetning for at dette kan skje på en bærekraftig måte.

Utnyttelse av ressursene i nord må derfor gi betydelige lokale og regionale ringvirkninger. Foredling av ressursene gjennom industriell utnyttelse må være en hovedstrategi for framtidas næringspolitikk.

En bærekraftig bruk og forvaltning av naturressursene er avgjørende for vår velstand og verdiskapning. Mineraler er vi også rike på. I flere år har det blitt utført kartlegging av disse ressursene. Nordland Arbeiderparti mener vi må bruke ressurser på å løfte denne industrien. Det er behov for kapital for å sikre investeringsvilje i en så ressurskrevende industri. Derfor vil Arbeiderpartiet jobbe for å etablere et statlig investeringsfond som et naturlig incentiv for å videreutvikle mineralnæringen.




Nøkkelord