The High North Tour 2021: – Det er vanskelig nå, sier Taste of North-gründeren

Sigurd Rydland har utsikt mot Stetind. Det hjelper lite når det brasilianske eksportmarkedet nærmest kollapser. (Foto: Arne O. Holm).

Korsnes: Taste of North har gradvis bevegd seg fra lutefiskmarkedet inn på klippfiskmarkedet. Pandemien gjør at eier og gründer Sigurd Rydland ser mørkt på årets sesong for den tradisjonsrike bedriften i den lille bygda i Hamarøy kommune.

– Når gjelder tradisjonell henging av torsk til egen lutefiskproduksjon, så er situasjonen veldig usikker, sier Sigurd Rydland.

Du finner ikke fram til Korsnes hvis du ikke har bestemt deg for at du av en eller annen grunn skal akkurat dit. Kjører du E6 over Hamarøy dukker skiltet opp like før du svinger inn på fergekaia i Lødingen. Tar du denne avkjøringa om sommeren, får du også med deg noen imponerende helleristninger.

Brasil hardt rammet

Nå er det vinter, og Rydland ser ganske mørkt på sesongen.

– Vi ser at det ligger tørrfisk på lager som var kjøpt i fjor til en ganske høy pris. Å henge sjøl nå, er sannsynligvis ikke like lurt som det bruker å være. Det er ikke rette året til å bruke likviditet og gamble på å produsere en god tørrfisk til lutefiskproduksjon, sier Rydland.

– Men lutefisken utgjør bare 20 prosent av omsetningen vår. Resten er klippfisk, hvor den største delen går til Brasil-markedet. Et marked som er hardt rammet. Vi hadde en katastrofal nedgang i eksporten i 2020, og ser også at det kommer til å gjelde 2021. Det er kjempevanskelig nå.

Se hele intervjuet med seriegründeren Sigurd Rydland her.

Følg The High North Tour 2021:

Nøkkelord