Boliden vill fortsätta med gruvplaner i Laver

Företaget Boliden vill fortsätta med planerna på en gruva i Laver. Men enligt en ny rapport skulle en gruva innebära stora konsekvenser för renskötseln i området.

Företaget Boliden vill fortsätta med planerna på en gruva i Laver. Men enligt en ny rapport skulle en gruva innebära stora konsekvenser för renskötseln i området, enligt Sveriges Radio.

En gruva i Laver, inom Semisjaur-Njargs sameby, skulle betyda slutet för den samiska renskötseln i området – det är en av slutsatserna i en rapport framtagen av forskare vid Stockholms universitet och Stockholm Environment Institute.

– Det finns ofta ett antagande från myndigheter och bolag att renskötseln kan samexistera med gruvnäringen. Visst kan det vara så i vissa fall, men slutsatsen i den här studien är att det inte skulle gå att samexistera här, säger Rasmus Larsen, en av forskarna bakom rapporten.

Marcela Sylvander är informationsdirektör på Boliden, och hon delar inte den bild som ges i rapporten, skriver Sveriges Radio:
– Vi förstår problematiken och att vi har att göra med flera intressen som ska försöka samsas om områdena. Samtidigt har vi inställningen att vi är övertygade om att det måste gå att förena olika intressen i de här områdena och vi jobbar hårt för att det ska kunna bli så, säger hon.