Vil utvikle en arktisk havn i Unalaska

The Coast Guard Cutter Alex Haley is pictured before a Bering Sea patrol in 2018
Alaska: Kystvaktkutteren Alex Haley avbildet før et patruljeseilas til Beringhavet i 2018. (Foto: Matthew Schofield, Den amerikanske kystvakten)

Myndighetene i Unalaska på øygruppa Aleutene ønsker å utvikle en havn for isbrytere som opererer i Arktis.

I et intervju med den lokale mediestasjonen KUCB snakker varaordfører og byrådsmedlem Dennis Robinson om behovet for å utvikle en havn i Unalaska på øygruppa Aleutene, i det vestlige Alaska.

– Det ville bety at vi ville få et tydeligere nærvær av kystvakta her enn vi har per i dag. Det ville bety at isbryterne som USA bygger skal ha sin hjemmehavn her. Og det kan godt hende det ville bety at vi fikk et lite militært nærvær her. Og alle disse faktorene ville skape en økonomi som ikke bare er avhengig av fiske, sier varaordføreren til KUCB.

Map of Aleutian Islands
Kart som viser de aleutiske øyene i Beringhavet, i det nordlige Stillehavet.

Vil informere Washington-delegasjon

Denne uka reiser Robinson og andre representanter fra byen Unalaska til Washington D.C. på en tur for å drive lobbyvirksomhet og møte Alaskas delegasjon i Washington, og for å argumentere for de legislative og økonomiske behovene Aleutene har, følge KUCB. Som en del av reisen vil representantene informere den føderale delegasjonen i hovedstaden om viktigheten av å utvikle Unalaska som en arktisk havneby.

– Her har vi alt som behøves for å være en arktisk havneby. De trenger ikke å bruke hundrevis av millioner dollar på det – det finnes allerede, legger Robinson til.

Also read

Marinen vurderer å vende tilbake til Adak

Den tidligere marinebasen Adak, flere mil lenger vest for Unalaska på Aleutene, har vært stengt i nesten 25 år. Men nå vurder marinen å gjenåpne denne basen, ifølge KTUU.

I 2019 kom amerikanske soldater til øya som ledd i en felles øvelse mellom marinen og kystvakta for å vise hvordan troppene håndterer nødsituasjoner i Arktis. Øvelsen kan også ha vist hvor viktig det er å ha militært nærvær på Aleutene, skriver KTUU.

– Det er veldig strategisk på den måten at det i virkeligheten utgjør en port mellom Asia og Stillehavsregionen på den ene siden, og Arktisk på den andre, har den republikanske senatoren fra Alaska, Dan Sullivan, uttalt.

– Marineministeren [Kenneth Braithwaite] var i Alaska i høst [2020, journ. anm.], og jeg var vert for ham. Han så etter steder hvor han kan posisjonere marinestyrker og selvfølgelig isbrytere», la Sullivan til.

Adak’s former naval base extends across thousands of acres of flat land. Residents believe this is a selling point when it comes to planning for the development of a deepwater port. (Photo Courtesy Aaron Cooke)
Adaks tidligere marinebase strekker seg over flere tusen mål flatt landskap. Innbyggerne tror dette er et godt argument når det er snakk om å planlegge utvikling av en dypvannshavn. (Arkivfoto: Aaron Cooke)

– Prioritere operasjoner i Arktis

Senator Dan Sullivan (R) lanserte nylig lovforslaget Arctic Focus Act, et forslag som bekrefter behovet for en hjemmehavn for en isbryter i Arktis innen 2030.

Lovforslaget har som mål å sikre at den amerikanske kystvakten fokuserer på amerikansk Arktis. En av oppgavene er å sørge for tilstrekkelig isbryterkapasitet til å holde Nordvestpassasjen åpen for handel, forsvar, søk og redning, samt redningsoperasjoner og vitenskapelig utforskning innen 2030.

Les også

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på engelsk og har blitt oversatt av HNNs Elisabeth Bergquist.

Tags