- Jeg bidrar til norsk lakseeksport!

Utenriksministrene Brende og Sikorski spøkte og koste seg under besøket på MaxMat. I følge Sikorski er vanlig timelønn i Polen rundt 13 zloty, på MaxMat tilsvarer lønnen rundt 80 zloty. - Ikke rart de vil jobbe i Norge, sier han til Børge Brende. Foto: Linda Storholm

Den polske utenriksministen Radoslaw Sikorski innrømmer at han er svært glad i norsk laks. 

- Jeg bidrar selv til at dere eksporterer mye laks til Polen, smilte han da han i dag besøkte MaxMat i Bodø sammen med utenriksminister Børge Brende. 

Fisk og fiskematprodusenten MaxMat i Bodø har mange ansatte fra Polen, og utenriksministrene fikk i tillegg til å se på produksjonslokalene også en prat med de polske arbeiderne ved anlegget. Utenriksministeren var nysgjerrig på om de polske ansatte hadde familien med til Bodø, om barna deres går på skolen her, og om de har lært norsk. 

- Også må de gjerne flytte hjem igjen om noen år og starte nye virksomheter, sier Sikorski. 

Utenriksminister Radoslaw Sikorski fikk møte noen av de polske ansatte ved MaxMat. Foto: Linda Storholm
Utenriksminister Radoslaw Sikorski fikk møte noen av de polske ansatte ved MaxMat. Foto: Linda Storholm

Størst i Norge

Polske innvandrere og arbeidsinnvandrere utgjør den største utenlandske gruppen i Norge, med minst 90.000 personer. Bare i Bodø bor det i hvert fall 400 mennesker fra Polen. 

- Vi har registrert 389 personer, men tror det kan være så mange som 500, sier bodøordfører Ole Hjartøy. 

- Vi er heldige i Norge som har så mange som vil komme hit og jobbe. Det er et stort bidrag til norsk økonomi og jeg håper det er en vinn-vinn-situasjon, sier Brende. Han understreker det gode forholdet mellom landene og viser til at det økonomiske samarbeidet øker. 

Viktig marked

Den økonomiske samhandelen mellom Polen og Norge er nå på 35 milliarder kroner årlig. I første kvartal var Polen Norges viktigste enkeltmarked for sjømat med en eksportverdi på 1,52 millarder kroner. En økning på 26 prosent siden 2012.

Og laks er en av vinnerne. Med godt bidrag fra utenriksminister Sikorski. 

Og han har ingen tro på at russiske sanksjoner vil ramme norsk laks: 

- Ingen kan kan overbevise meg om at det er noe galt med norsk laks. Norsk laks er for oss ensbetydende med svært høy kvalitet. Akkurat som epler fra Polen er det ypperste innen frukt, sier han.

 

 

 

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: