Enorm økning over grensen

Politimester Ellen Katrine Hætta frykter mer kriminalitet over grensen dersom det drar ut i tid å få på plass en ny grensestasjon tilpasset trafikken. Foto: Clemensfranz/Wikimedia Commons

Nordmenn og russere passerer grensen som aldri før. I 2013 ble det slått ny rekord med over 320.000 grensepasseringer over Storskog. Det er en økning på 21% sammenlignet med 2012.  

Men fjoråret var ikke unikt. Det er satt rekord år for år. Bare siden 2010 er tallet mer enn doblet. Trenden viser at stadig flere vil passere grensen mellom Russland og Norge.  

 

 

Multivisum

Visumleder Marit Egholm Jacobsen ved Generalkonsulatet i Murmansk tror en av årsakene til den store økningen er muligheten folk i Murmansk og Arkhangelsk fylke har til å få såkalt multivisum som er gyldig i ett år.

- Normalt er det strenge kriterier for å få et visum. Man skal dokumentere behov, møte opp personlig og så videre, men vi anser at folk her har et behov for å reise til Norge nesten bare fordi de bor så nærme, sier Jacobsen.  

 

Enklere enn før

I 2012 bortfalt også kravet om personlig oppmøte. Det gjør det langt enklere for innbyggerne i Nikel og Zapoliarni, som tidligere måtte reise bort fra norskegrensen til Murmansk for å skaffe visum, for så å deretter kjøre andre veien igjen til Norge.  

Det er også mulig å få et multivisum for tre eller fem år dersom du tidligere har hatt et multivisum og oppfylt kravene.  

- Ved generalkonsulatet var det tidligere lange køer og en del ventetid for visumsøkere. Nå har vi outsourcet visummottaket til et firma, det gir søkerne bedre åpningstider og mindre kø, forteller Jacobsen.

Det gir også de ansatte ved konsulatet bedre tid til å fokusere på kjerneoppgavene.  

 

Grenseboere 

Ordningen med grenseboerbevis bidrar også til mange grensepasseringer. Ordningen ble iverksatt i mai 2012 og er en ordning for personer bosatt innen tretti kilometer fra grensen –på hver side.

Det er totalt ca 4000 personer som har slikt bevis, og at de bruker det viser tallene tydelig. I 2013 reiste disse til sammen 57.605 ganger over grensen. Marit Egholm Jacobsen tror interessen for å reise over grensen har vært der hele tiden. At logistikken og byråkratiet er blitt enklere gjør alt enklere.

- Russere som reiser til Norge kjører bil i stor grad. Innbyggere her i nord har spesielle regler for ferie, de har mer ferie enn mange andre. Steder som Arkhangelsk har også direktefly til Tromsø, og vi ser mange russere som reiser til typiske turistmål som Bergen og Oslo, sier Jacobsen.

 

Turistmål

Norge er i hovedsak et turistmål for russere, og generalkonsulatet i Murmansk skal i år blant annet jobbe med å promotere Finnmark og Nord-Norge som reisemål.

- Mange av de besøkende reiser over grensen på dagstur, for å handle. Men det er også mange som har familie og slekt i Finnmark og andre steder, sier Jacobsen. Noen forretningsreiser er det også, og ofte en kombinasjon.

- Er det attraktivt å reise til Norge på shopping?

- Ja, mange opplever utvalget og kvaliteten som bedre i Norge, og på klær og elektronikk er prisene helt klart konkurransedyktige. I tillegg er det mange som velger å reparere bilen i Norge, fordi de mener kvaliteten på arbeidet er bedre, sier Jacobsen.    

 

Viktig kontakt

Mye av grensetrafikken handler også om kulturutveksling. Det er idrettsklubber som konkurrerer på begge sider av grensen, det er teaterforestillinger som vises i begge land, eller utveksling mellom ulike organisasjoner og forskning som fører folk over grensen.

- Den store kontakten viser hvor viktig det er for grenseboerne å samarbeide, sier Jacobsen. Foreløpig klarer de å ta unna den store mengden visumsøknader, men fjoråret var hektisk.

- Vi er ikke helt disponert for den mengden. Nå tror vi det vil stabilisere seg, men det sa vi i fjor også uten at det stemte, smiler Jacobsen. 

Marit Egholm Jacobsen
Marit Egholm Jacobsen

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: