Nyhetsbrev: Lønnsom krise

Alaska India.
Indiske og amerikanske styrker under felles militærøvelse i Alaska i oktober 2021. (Foto: U.S. Air Force by Alejandro Peña)

– La aldri en god krise gå til spille, sa Winston Churchill da andre verdenskrig var på sitt mørkeste. Det kan virke som om både norsk energisektor og Østens stormakter har latt seg inspirere av det berømte sitatet. – Både Kina og India sikter seg inn mot ressursene i Arktis, mener sjefredaktør Arne O. Holm.

 I ukas kommentar fra sjefredaktør Arne O. Holm, ser han nærmere på et land som ser ut til å gå under radaren i Arktis, nemlig India.

– Det er en nærmest vedtatt sannhet at Kina får stadig større makt over Russland. Mindre oppmerksomhet er det rundt den andre «gjedda» som puster i sivet, India. Begge disse folkerike statene sikter seg inn mot ressursene i Arktis, skriver Holm.

High North News følger den utviklingen videre. 

Finland oppdaterer sin arktiske politikk som følge av Ukraina-krigen, og sender en delegasjon til konferansen Arctic Frontiers neste uke. 

High North News er også på plass i Nordens Paris, og rapporterer direkte derfra neste uke. Kanskje vi sees der? 

Olje og gass 

Energikrisa har åpnet markedet for norsk olje og gass ytterligere. 

Nå planlegger Norge å utvide med hele 92 blokker for olje- og gassleting i Arktis i årets konsesjonsrunde, og slår fast at nye funn i nord vil være avgjørende for Norge og Europa. 

Samtidig trekker den tyske olje- og gassprodusenten Wintershall Dea – som spiller en betydelig rolle innen norsk olje - og gassektor - seg fra Russland etter kritikk.

Det ser ikke ut til å berøre Russlands planer om gasseksport til Asia langs Den nordlige sjørute året rundt. Et russisk tankskip fullførte nylig et seilas tur-retur til Kina på bare 42 dager midt på vinteren. 

Fiske og sikkerhet

Det er temperatur i fiskeribransjen.

Fiskeriforhandlingene mellom EU og Norge er satt på pause etter at partene nok en gang ikke klarte å bli enige om en felles avtale. 

Vi kommer ikke utenom nyheter om Nato og sikkerhet denne uka heller. 

Ukraina-krigen og felles utfordringer i nord stod på dagsordenen under et forsvarssjefsmøte i Oslo, kort tid etter Nato-samling på samme nivå i Brussel. 

USA håper på rask godkjenning av både Finlands og Sveriges Nato-søknader, men vil ikke blande seg inn i forhandlingene med Tyrkia. 

I januar og februar 2023 overvåker norske kampfly islandsk luftrom på oppdrag for Nato. 

Der har du noe av uka sett fra nord. Følg oss gjerne på sosiale media. 

Med ønske om en god helg på vegne av redaksjonen,

Nyhetsredaktør Trine Jonassen

Tags