Krigen i Ukraina sliter på arktisk materiell og personell

Tor-M2DT
Det arktiske Tor-M2DT luftvernmissilsystemet som avfyrer en missil. (Kilde: Det russiske forsvarsdepartmentet)

Rapporter om russiske arktiske våpensystem og militært personell som går tapt i kamp fortsetter å komme inn. Luftvernsmissilsystemer, selvgående haubitser og massive transportkjøretøy som alle enten er designet for eller stasjonert i Arktis, er ødelagt av det ukrainske militæret.

Russiske styrker sendt til Ukraina fra det russiske Arktis lider fortsatt tap av materiell og personell. Siden begynnelsen av krigen har ukrainske styrker lykkes i å ødelegge flere arktiske Tor-M2DT luftvernmissilsystemer, beltekjøretøy av typen DT-30 Vityaz, GAZ-3344-2+ 'Aleut' arktiske terrengkjøretøy og 152 mm selvgående Akatsiya-haubitser.

Utstyret ankom med landstyrker fra Russlands Nordflåte, inkludert den arktisk spesialiserte 80. motoriserte infanteribrigaden også kalt "Den arktiske brigade".

Av utstyret som er gått tapt på frontlinjen i Ukraina er tapet av de arktiske Tor-M2DT overflate-til-luft-missilene det mest overraskende. Enhetene dukket først opp på den ukrainske slagmarken i november 2022 og i februar 2023 hadde minst tre av disse missilene gått tapt.

Ukrainske styrker brukte droner for å oppdage luftvernmissilsystemer og brukte GPS-styrte artilleriprosjektiler for å ødelegge dem.

Det kortdistanse Tor-M2DT luftvernmissilsystemet ble spesielt tilpasset fra det grunnleggende Tor-missilsystemet for bruk i arktisk klima med ekstremt kalde temperaturer og brede belter for å forflytte seg over den myke tundrajorden. De første enhetene ble levert til de russiske styrkene i 2018. Systemet kommer med en heftig prislapp på 25 millioner dollar per stykk.

Tor-M2DT rommer seksten luftvernmissiler som skytes opp vertikalt mot mål opptil 12 kilometer unna og opp til en høyde på ti kilometer. Luftvernsystemet består av to sammenkoblede beltekjøretøy, hvor det ene gir fremdrift og huser føreren, mens det andre rommer missiler og radarutstyr.

De originale Tor-kjøretøyene har eksistert siden 1980-tallet. I 2018 uttrykte det russiske forsvarsdepartementet en interesse for en modifisert versjon designet spesielt for den arktiske regionen. Russland har nå sendt minst ett dusin Tor-M2DT fra Arktis til Kherson-regionen i Sør-Ukraina sammen med Den arktiske brigaden.

GAZ-3344-20 Aleut
GAZ-3344-20 Aleut kjører gjennom snø. (Kilde: Det russiske forsvarsdepartementet)

Transportkjøretøy blir også ødelagt

Som en del av utplasseringen av arktiske styrker i Ukraina sendte Russland også terrengkjøretøy av typen GAZ-3344-20 Aleut fra Arktis til Ukraina, hvorav det første ble ødelagt i løpet av uker etter krigens start.

Et mye større beltegående arktisk transportkjøretøy, DT-30 Vityaz, som er i stand til å frakte opptil 30 tonn med last, har også blitt oppdaget og senere ødelagt i Ukraina.

DT-30 er en grunnsten i russisk militærtransport i Arktis og er i stand til å flytte utstyr og personell gjennom snødekte landskap og isdekte vann. Flere kjøretøy av denne typen er blitt rapportert ødelagte tidlig i krigen.

DT-30 Vityaz
Beltekjøretøyet DT-30 Vityas. (Kilde: Det russiske forsvarsdepartementet)

Store tap av personell

I tillegg til Den arktiske brigaden har flere styrker fra Nordflåtens kysttropper vært utplassert i Ukraina. Den 200. motoriserte infanteribrigaden og den 61. marineinfanteribrigaden, begge stasjonert i Petsjenga i nærheten av Murmansk, er sendt til Ukraina.

Det samme har den 67. luftvernbrigaden. Rapporter indikerer at noen enheter har lidd tapp av personell på så mye som 40 prosent.

Russland har også sendt mannskap som bruker den selvgående 152 mm Akatsiya-haubitsen fra Nordflåtens bakkestyrker inn i Ukraina. I slutten av desember 2022 berømmet det russiske forsvarsdepartementet enhetens innsats og indikerte at Akatsiya-haubitsen fungerte godt under vinteroperasjoner i Ukraina.

Rapporter fra forrige uke indikerer imidlertid at arktiske haubitsmannskaper har lidd tap nær Kurakhove i Donetsk-regionen i Ukraina på grunn av ukrainske presisjonsangrep.

Tap av Russlands arktiske styrker ser ut til å være begrenset til bakkebaserte styrker, da ingen krigsskip eller ubåter fra Nordlåten er rapportert tapt så langt.

Also read

Denne saken ble først publisert på engelsk og har blitt oversatt av Birgitte Annie Molid Martinussen.

Tags