Bom stopp for krabbefesten i Russland

Daglig leder Svein Ruud i Norway King Crab eksporterer betydelige mengder med kongekrabbe til Russland. Fra september av skal bedriften også satse mer på USA. (Foto: Norway King Crab)
- Russland var yndlingskunden vår, og vi synes det er veldig synd at dem nå har blitt borte, sier daglig leder Svein Ruud i Norway King Crab. For kongekrabbebedriften på Bugøynes i Sør-Varanger skaper importstoppen til Russland først og fremst et logistikkproblem.

Russland var yndlingskunden vår, og vi synes det er veldig synd at dem nå har blitt borte, sier daglig leder Svein Ruud i Norway King Crab. For kongekrabbebedriften på Bugøynes i Sør-Varanger skaper importstoppen til Russland først og fremst et logistikkproblem.

Etter at Russland for et par uker siden stanset importen av blant annet fisk, kjøtt og melkeprodukter har ikke Norway King Crab kjørt en eneste kongekrabbe over grensa til naboen i øst.

Tidligere utgjorde landet et av de viktigste markedene. I de beste periodene har Norway King Crab hentet mellom 20 og 25 prosent av omsetningen derfra.

- Russland sto ved utgangen av juli i år for om lag 16 prosent av vårt totale volum, sier Svein Ruud.

 

Fra Kirkenes til verden 

Kongekrabbe er langt på vei et luksusprodukt, og bedriften Ruud leder har kunder i en rekke land verden over.

- Det er ingen dramatikk for oss å ta de 16 prosentene, og selge til andre markeder. Vi har marked evig nok. Men det er veldig trist at vi mister Russland, for det er vår nabo. Det er et nærmarked, og for oss har det vært et veldig enkelt marked. Jeg har hentet selv og kjørt til Murmansk, og tatt logistikken selv. Nå må jeg ta logistikken til Korea, Kina, USA, Midtøsten eller Europa. Det er en annen utfordring, og det handler om logistikk-kapasiteten her i Kirkenes. Vi har med andre ord ikke et markedsproblem, men et logistikkproblem, sier han.

Ruud er dyster på Russlands vegne:

- Ikke bare med tanke på den embargoen vi nå har. Jeg er redd det russiske markedet – med den retningen de nå holder på med politisk – vil bli bare mindre og mindre. Russisk økonomi kommer til å bli svakere. Det vil være underskudd, inflasjon, og rubelen vil falle. Det betyr at folk rett og slett får dårligere råd, sier han.


Russernes syn på saken

- Er sanksjonene et tema når du snakker med dine russiske kontakter?

- Ja, jeg snakker med mange av mine kontakter om dette. Mange av mine russiske venner har andre meninger enn det jeg har. De er mer positive, og enkelte synes det er bare rett og rimelig at Russland står opp, tar igjen og viser seg som sterke, sier Ruud før han legger til:

- Jeg synes personlig det er trist, og jeg skulle gjerne sett at vi holdt dialogen med Russland. Ja; vi må selvsagt reagere på det faktum at de har tatt Krim, og at de er sterkt medvirkende til det som skjer i Øst-Ukraina, og at de indirekte er medskyldige i nedskytingen av et fly. Det må vi reagere på, sier han.

- Men jeg er ikke noe begeistret for at vi i Norge tar en blåkopi av det EU og USA har gjort. Vi må kunne håndtere naboen annerledes enn noen som bor litt lengre ned i gata, føyer han til.

Ruud mener det handler om å utvise politisk klokskap:

- Hvis det varer er jeg redd for hva som er igjen av kjøpekraft på den andre siden når det er over, sier den daglige lederen for Norway King Crab.


Flere vil gi seg

Han forteller at han kjenner til flere aktører i sjømatnæringen som nå vil gi seg helt og holdent i Russland fordi de ikke orker usikkerheten. Det er synd mener han, fordi det er mange som har latt seg overtale til å forsøke der, fordi det – i hvert fall i utgangspunktet – har vist seg å være et godt marked.

Ruuds bedrift hentet lenge rundt 20 prosent av omsetningen fra det russiske markedet.

- Men vi har lenge hatt en synkende andel på Russland, og det er ikke fordi vi ikke har kunnet levere, men det har vært en synkende etterspørsel. Parallelt med dette har vi hatt en økende etterspørsel andre steder, sier han.

Allerede i januar merket Norway King Crab at etterspørselen begynte å avta, omtrent samtidig som verdien av den russiske rubelen begynte å falle:

- Og kriger gjør i hvert fall aldri økonomien bedre, legger Ruud ettertenksomt til.

Han håper den politiske vinden snur så raskt som mulig, men han er ikke optimistisk: 

- Jeg skal ikke spå noe om det, men jeg er vel redd for at det ikke skjer med det første, sier han.

 

- Naboen vil alltid være der

I likhet med generalsekretær Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet trekker han frem viktigheten av en fortsatt god dialog, nabolandene i mellom:

- Man si hva man vil, men vi har nå en gang Russland som nabo her oppe. Naboen må du på en eller annen måte forholde deg til. Han kommer til å være der både i morgen og dagen etter. Russland blir jo ikke «borte», sier Ruud.

- Jeg tror verken vi skal bære mer bensin til bålet, eller lukke flere dører nå. Nå tror jeg vår greie er å prøve å holde flere dører åpne, og dialogen i gang. Vi må prøve å ikke nøre mer oppunder dette nå. Det går fortsatt an å ikke like politikken, men å like både Russland og russere, konkluderer Ruud.

 

Krabben må reise lengre

For Norway King Crab går det godt, selv om det - i hvert fall i denne omgang - er slutt på krabbefesten i øst. Når High North News snakker med Ruud holder han på å forberede et styremøte i midten av september:

- Jeg sitter og ser på tallene i dag. Vi har allerede nå solgt mer krabbe i august enn vi gjorde i juli, sier han.

Hvor mye merkostnader logistikkproblemene medfører er han usikker på, men Ruud tror ikke det vil slå ut på bunnlinja.
 
- Det handler om at vi enkelte ganger ikke får ut det volumet vi skal fordi vi ikke har logistikk nok fra Kirkenes. Det er noe med denne risikoen, med å være eksponert for politisk uro, uvær, streik og hele greia. I Russland var det ikke noe stress. Jeg var faktisk ferdig i det varene forlot Bugøynes. Men når jeg nå sender til Hong Kong er vi ikke ferdige før varene har kommet frem, sier han.

Målsetningen er at kongekrabbene – uansett hvor i verden de skal leveres – skal være fremme i løpet av 30 timer.

Nøkkelord