Rikelig grunnlag for samarbeid i Arktis, sier Putin

Samarbeid i Arktis og Arktisk råds rolle var blant temaene som ble tatt opp da presidentene Biden og Putin møttes i Genève, Sveits, onsdag 16. juni. (Foto: Skjermdump fra video, kremlin.ru)

Både Biden og Putin la vekt på behovet for samarbeid i Arktis da de møttes til samtaler i Genève denne uka.

Amerikanske bekymringer om militarisering av Arktis er «fullstendig grunnløse» sa Russlands president Vladimir Putin til reportere under en pressekonferanse i etterkant av Putins møte med USAs president Joe Biden i Geneve sist onsdag.

– Vi har hatt omfattende diskusjoner om dette, sa han og la til at Russland simpelthen gjenoppretter grensekontroll og militær infrastruktur, i tillegg til infrastruktur for miljøvern, samt søk og redning.

Les også

Samarbeid og Arktisk råd

– Jeg sa til våre kolleger at jeg ikke ser noen grunn til bekymring her. Tvert imot, jeg er dypt overbevist om at vi kan og bør samarbeide på dette området, sa Putin. – Russland er, i likhet med USA, en av de åtte statene som er medlem av Arktisk råd. I år har Russland formannskapet i Arktisk råd. Videre er Alaska og Chukotka bare delt av et velkjent stred, med USA på den ene siden og Russland på den andre. Alt dette sett under ett burde motivere oss til å forene vår innsats.

– Hvis de berørte statene og medlemmer av rådet samarbeider om å løse disse spørsmålene, og noen av dem krever ekstra undersøkelser, har jeg ingen tvil om at vi vil finne løsninger. Jeg tror ikke det er noen spørsmål vi ikke kan løse, la han til.

Den amerikanske presidenten Joe Biden sa også til reportere at spørsmålet om hvordan man kan sikre at Arktis forblir en region med samarbeid heller enn konflikt var på agendaen i møtet. Han refererte til Putins pressekonferanse og sa at han snakket «om vårt behov for å ha en noenlunde fast måte å operere på for å sikre at Arktis forblir et fritt område».

President Joe Biden snakket onsdag med media i Geneve etter avslutningen av toppmøtet mellom USA og Russland og hans møte med den russiske presidenten. (Foto: Eric Bridiers, US Mission Geneva)

To bekymringer

I en særskilt briefing etter møtet sa en høyt plassert ansatt i den amerikanske administrasjonen at USA var tydelig om «å være fast bestemt på å bevare Arktis som et område med fredelig samarbeid».

– De [Russland, journ. anm.] erklærte at de deler vår overbevisning om at Arktis bør forbli et område med fredelig samarbeid. Det er bra. Og de har nå formannskapet i Arktisk råd, sa representanten og la til at USA har to bekymringer:

– En av dem er de skrittene vi ser Russland tar som indikerer at landet er interessert i ytterligere militarisering i området. Vi tror det er stikk i strid med vårt uttalte ønske om å sikre at Arktis forblir et område med fredelig samarbeid.

De har åpenbart et noe annerledes perspektiv på spørsmålet om militarisering  
Amerikansk UD-talsmann

Ser annerledes på spørsmålet om militarisering

Tjenestepersonen fortsatte med å legge til at Russland og USA har ulikt syn på utviklingen når det gjelder militarisering i Arktis.

– Jeg kan ikke snakke for dem, men de har åpenbart et noe annerledes perspektiv på spørsmålet om militarisering. Vi har det samme uttalte målet. Vi ser det som foregår på ulikt vis. Vi må se om det finnes måter både innenfor og utenfor rammene av Arktisk råd til å jobbe seg gjennom noen av disse forskjellene.

Den nordlige sjøruten

Den amerikanske UD-representanten sa videre at en ytterligere bekymring som er relatert til den første har å gjøre med Den nordlige sjøruten.

– Siden isen smelter så raskt og fordi ruten nå er mulig å trafikkere gjennom større deler av året, vil trafikken øke. Det innebærer et potensial for ulykker, misforståelser og feilberegninger. Og derfor tror vi at det er et reelt behov for å sikre at det finnes en klar forståelse av hva som er trafikkreglene der, siden trafikken øker, la han til.

På pressekonferansen understreket Putin at han i møtet hadde rettet oppmerksomheten mot bruken av Den nordlige sjørute og det juridiske rammeverket det innbefatter, og sa at Russland «står fullstendig klar til å følge internasjonale reguleringer».

Also read

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på norsk og har blitt oversatt av HNNs Elisabeth Bergquist.

Tags