Årets gründerkvinner er fra Lofoten

Kriss Rokkan Iversen (nr to f.v.) og Kjersti Eline Tønnessen Busch vant i 2014 prisen Årets gründerkvinner. Her flankert av næringsminister Monica Mæland og Innovasjon Norgedirektør Anita Krohn Traaseth. (Arkivfoto: Martine Røiseland, Nærings- og fiskeridepartementet)
SALT-gründerne Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch ble i dag kåret til Årets gründerkvinner av Innovasjon Norge.
SALT-gründerne Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch ble i dag kåret til Årets gründerkvinner av Innovasjon Norge. 

De to var regionvinnere fra nord, og vant konkurransen mot regionvinnerne fra midt, vest, innlandet og øst. Foruten den nasjonale tittelen Årets gründerkvinner vant de to en halv million kroner. 
 

– Å vinne prisen Årets gründerkvinne er en stor ære. For oss og Salt er tildelingen et håndfast bevis på at vår kunnskapsbaserte forretningsidé har betydelig innovasjonshøyde, som inspirerer til videre arbeid med å hente inn og spre kunnskap om havet, de marine ressursene og kystnæringene, sier Kriss Rokkan Iversen.

Bidra til kystens utvikling

Salt er en uavhengig kompetansebedrift som har kunnskap om og for kysten. De leverer tjenester innen forskning, rådgivning og formidling, med fokus på hele verdikjeden fra ressurs til anvendelse. Målet er å bidra til kystens utvikling der ressursene finnes og verdiskapingen faktisk skjer. 

Gründerne bak Salt har solid fagkompetanse med hver sin doktorgrad. Mens Kjersti Eline Tønnessen Busch har levert sin doktoravhandling i akvakultur har kollega og medgründer Kriss Rokkan Iversen Ph.D. i Marin systemøkologi.
I tillegg besitter selskapets andre ansatte mastergrader i bioteknologi, sosialantropologi, entreprenørskap og innovasjonsledelse. 

Salt ble etablert i 2010, og fikk allerede i 2012 Fyrtårnprisen fra Fiskeri- og kystdepartementet for ekstraordinær innsats for fiskeri- og kystnasjonen Norge. Nå er det nyskapingen og gründeregenskapene som har vunnet pris.  

Tungt akademisk fundament

I juryens begrunnelse heter det at "Årets vinnere er utradisjonelle, uredde og ambisiøse. Med et tung akademisk fundament kombinert med utradisjonelle og kreative kommunikasjonsevner, fremmer de norsk kunnskap om utviklingen av et enormt fremtidig forretningspotensial langs kysten vår, kunnskap som har et stort eksportpotensial".

Juryen i konkurransen ble ledet av administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth. Det er flere kriterier som ligger til grunn når vinneren skal kåres. Idéen skal blant annet ha et internasjonalt markedspotensial, gründerne skal være gode rollemodeller, og inspirere flere kvinner til å satse på vekstbedrifter. 

Vi har et stort behov for å bygge en sterkere gründerkultur i Norge fremover, og da må vi få flere kvinner på banen. Nå er rundt 70 prosent av norske gründere menn. Å synliggjøre kvinnelige rollemodeller gjennom en årlig pris som dette er ett av flere tiltak for å stimulere og motivere kvinner til å ta steget inn i en risikofylt gründerhverdag, som handler om å dekke mer enn egen lønn. For å lykkes som gründer må man satse stort, og tørre å feile på veien. Det som er sikkert, er at det blir mange nedturer og barrierer. Å stå i disse utfordringene og skalere selskapet etter utviklingen, å ikke gi opp når man som mest lyst har til å kaste inn håndkleet, det er verdifull læring som entreprenørskap handler mye om, og som vi må trene mer på, sier Anita Krohn Traaseth.

Statsråden delte ut prisen

Prisen ble delt ut av næringsminister Monica Mæland. Hun la i sin tale vekt på gründerkvinnenes bidrag til verdiskaping i norsk økonomi. 

- Det er innovatørene som er drivkraften i den økonomiske utviklingen her i landet. Og det er gründerne som skaper vekst og gir økt verdiskapning i økonomien vår. De skal sørge for at vi omstiller oss fra en oljebasert økonomi til en enda mer kunnskapsbasert økonomi. 

Marin areal- og ressursforvaltning er pekt ut som en sentral del av bærekraftig samfunnsutvikling globalt. Salt tilbyr kunnskapsprodukter nettopp innen dette feltet, og firmaet har allerede begynt å jobbe utenfor Norges grenser: 

Etter Fukushimaulykken har japanske myndigheter åpnet muligheten for å se på bruken av offshore vindkraft. En japansk delegasjon har allerede vært i Lofoten på studietur, og Salt har selv vært i Japan og fortalt om den norske forvaltningsmodellen. 

 - Vi tar sikte på å tilby kunnskapstjenester internasjonalt, med Japan som første markedsåpning, forteller Kjersti. I dette perspektivet har utmerkelsen som Årets gründerkvinne stor betydning for oss. Den gir oss selvtillit og tro på at Salt har den innovasjonsgraden som kreves for å ta steget ut i det internasjonale markedet! sier Kjersti Eline Tønnessen Busch.

Finalistene i Årets gründerkvinne 2014: 

Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch med bedriften SALT Lofoten AS 
Gunn Anne Lyngstad med bedriften Lanullva (Vinje Ullprodukter AS)
Heidi Aabrekk med bedriften Intempo AS 
Ingeborg Omdal Lykseth med bedriften lyk-z & døtre as
Sidsel Forr Hemma og Ingvild Hemma med bedriften Ment (Styggpent AS) 
Linda Lægreid Johannessen med bedriften YAY Media AS

Årets jury har bestått av: 

Anita Krohn Traaseth, adm.dir Innovasjon Norge 
Kjerstin Braathen, konserndirektør Bedriftsmarked Norge, DNB
Anne Morkemo, seriegründer
Johan Gjesdahl, Alliance Venture

Disse har fått prisen tidligere: 

2013: Ragnhild Wik & Linda Walsøe med bedriften Wik & Walsøe
2012: Siri Skøien med bedriften Comlight AS
2011: Silje Vallestad med bedriften Bipper Communications
2010: Elisabet Norderup Michelson med bedriften Elmico AS
2009: Gry Cecilie Sydhagen med bedriften Metizoft AS

Kriss Rokkan Iversen (f.h.) og Kjersti Eline Tønnessen Busch i SALT applauderes av næringsminister Monica Mæland. Årets gründerkvinner. Foto: Martine Røiseland, Nærings- og fiskeridepartementet
Kriss Rokkan Iversen (f.h.) og Kjersti Eline Tønnessen Busch i SALT applauderes av næringsminister Monica Mæland. Årets gründerkvinner. Foto: Martine Røiseland, Nærings- og fiskeridepartementet

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: