Norsk laks tar omveier inn i Russland

Veksten i norsk havbruksnæringe skal skje på bakgrunn av miljøindikatorer. (Foto: Wikimedia commons/Hans-Petter Fjeld)
Sanksjoner til tross; Norsk laks og ørret fortsetter å strømme inn i Russland – via nabolandene.

Sanksjoner til tross; Norsk laks og ørret fortsetter å strømme inn i Russland – via nabolandene.

- Det går så det griner, sier sjef for storeksportør Coast Seafood, Sverre Søraa til Dagens Næringsliv i dag.

Rett etter utestengelsen ble det litt roligere, før etterspørselen har tatt seg opp igjen, sier daglig leder Anita Pedersen i Fjordlaks Aqua. Hun forteller at bedriften - etter at Russland innførte full importstans av laks og ørret 7. august – har fått flere henvendelser fra Hviterussland.


Transittland

Flere eksportører melder om økt etterspørsel både fra Hviterussland, Latvia, Litauen og Estland. Årsaken til økningen skal ikke være at flere av innbyggerne her begynt å spise mer av norske fiskeprodukter, men at de nevnte landene har blitt transittland for norsk fisk på vei til russerne.

Hviterussland har felles tollunion med Russland og så lenge videreforedlingen ikke har skjedd i Norge, eller noen av de andre landene Russland har utestengt, slipper russerne inn fisken selv om den har norsk opprinnelse.

 

- Fantastisk

Økningen vises også i eksportstatistikkene. I uke 36 gikk det eksempelvis fire ganger så mye norsk laks til Estland som samme uke i fjor. Økningen mot Hviterussland var tre ganger høyere, mens også Litauen og Latvia hadde en markant økning.

For eksportgiganten Coast Seafood i Måløy er det gode nyheter.

- Vi så for oss store utfordringer, men markedet har absorbert laksen på en fantastisk måte, sier Sverre Søraa som er daglig leder og eier av selskapet.

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: