Franske Technip forlater russisk LNG 2-prosjekt i 2023

Novatek
Novatek LNG 2 under konstruksjon utenfor Murmansk. (Kilde: Novatek)

Det franske selskapet Technip, som er den siste gjenværende vestlige byggepartneren i Novateks LNG 2-prosjekt i Arktis, har ferdigstilt planene for en "ordnet" exit fra prosjektet.

Og så var det ingen. Etter at franske Technip kunngjorde sin endelige exit fra Arktis' største LNG-prosjekt i første halvdel av 2023, har Novatek, det russiske energiselskapet som eier Arctic LNG 2, mistet alle sine store vestlige konstruksjons- og teknologipartnere.

Etter Russland gikk til krig mot Ukraina, hadde Technip opprinnelig tenkt å fortsette å jobbe med Novatek-prosjektet. På det tidspunktet uttalte selskapets direktør Arnaud Pieton at selv om selskapet ikke ville forfølge noen nye forretningsmuligheter i Russland, ville de fortsette å oppfylle sine kontraktsmessige forpliktelser til prosjektet.

Selskapets posisjon har imidlertid gradvis endret seg i lys av et voksende sanksjonsregime. Forrige måneds kunngjøring representerer det siste steget før de forlater prosjektet.

– Vi har signert en Exit Framework Agreement med vår kunde [...] og forventer å fullføre denne prosessen innen første halvdel av 2023, uttalte Pieton.

Store vestlige partnere har forlatt

Før Technips exit, kunngjorde en rekke andre selskaper sine beslutninger om å forlate prosjektet. Listen inkluderer noen av de største industri- og energikonglomeratene i Europa, inkludert tyske Siemens og franske Total.

Novatek mistet også flere viktige partnere i Asia.

Andre multinasjonale selskaper som avsluttet sin involvering i prosjektet er det tyske gass- og ingeniørselskapet Linde, det italianske olje- og gasselskapet Saipem og det amerikanske industriserviceselskapet Baker Hughes. Noen selskaper registrerte avskrivninger på flere milliarder dollar som et resultat av å forlate prosjektet.

Novatek mistet også flere viktige partnere i Asia, inkludert Mitsui Group, et av verdens største industrikonglomerater. Japanske statseide Bank for International Cooperation trakk et lån på 1.8 milliarder dollar til prosjektet. Kinesiske verft sluttet også å bygge moduler til LNG-anlegget.

I Sør-Korea sa den store skipsbyggeren Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering opp en kontrakt for bygging av flere LNG-tankere som var avgjørende for transporten av Novateks LNG.

Jobber med å finne nye samarbeidspartnere

Novatek har siden henvendt seg til innenlandske selskaper, inkludert Nova Energies, og selskaper utenfor det vestlige sanksjonsregimet for å hjelpe det med å fullføre deler av Arctic LNG 2-prosjektet. Imidlertid vil fullføringen av selv den første fasen av anlegget bli forsinket med minst ett år, kunngjorde selskapet nylig.

For å omgå sanksjoner og sikre tilgang til viktig teknologi, samarbeider Novatek med det nyetablerte selskapet Green Energy Solutions som er basert i De forente arabiske emirater.

Mens EU-sanksjoner har rammet byggingen av russiske LNG-prosjekter hardt, har de ikke vært rettet mot å begrense strømmen av landets LNG inn i Europa. Nye tall viser at importen av russisk LNG til Europa har økt betydelig i løpet av de første ni månedene av 2022 sammenlignet med samme periode i fjor.

Les også:

Denne artikkelen ble først publisert på engelsk og har blitt oversatt av Birgitte Annie Molid Martinussen.

Tags