- Norge trenger en langsiktig forsvarssatsing på nordområdene

Fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll (Ap) og Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap). (Foto: Hege Eilertsen)
Når Bodø-ordfører Ida Pinnerød og fylkesrådsleder Tomas Norvoll deltar på høringen om langtidsplanen for Forsvaret i morgen, har de klart budskap til stortingspolitikerne: – En langsiktig satsing på nordområdene må være et grunnleggende element i norsk sikkerhetspolitikk.


Når Bodø-ordfører Ida Pinnerød og fylkesrådsleder Tomas Norvoll deltar på høringen om langtidsplanen for Forsvaret i morgen, har de klart budskap til stortingspolitikerne: – En langsiktig satsing på nordområdene må være et grunnleggende element i norsk sikkerhetspolitikk.

- Vårt budskap er basert på hva slags forsvar Norge trenger, sier de to når High North News treffer dem ved Nordland kultursenter i Bodø.

- For å sikre norske interesser er det nødvendig at våre militære kapasiteter, både operativt og på ledelsesnivå, er tungt tilstede i nordområdene, understreker de.

Norge er NATOs vindu i nordområdene - og i så måte vil det å ha mer av forsvarets ledelse i nord bidra til lavere politisk spenning, mener Norvoll og Pinnerød.

Her finner du forslaget til den nye langtidsplanen for forsvarssektoren.


- Må ha førstehånds kjennskap

- Forsvarets toppledere må ha førstehånds kjennskap og forstå kompleksiteten i nordområdene. Vi har sett viktigheten av det etter Ukrainakrisen. Det er avgjørende at ledelsen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) og ledelsen ved Kystvakten har fast dialog med sine russiske motparter. 

De to partifellene minner om at det var den langsiktige satsingen på nordområdene som lå til grunn allerede i 2008, når Stortinget vedtok at FOH skulle legges til Reitan.

Fire år senere, i 2012, vedtok Stortinget å forsterke FOH ved at det skulle etableres et nasjonalt luftoperasjonssenter (NAOC) samme sted.

- Det er positivt at denne etableringen er godt i gang, og at også dagens regjering nå har fokus på å bygge ferdig dette senteret, sier Pinnerød og Norvoll.

Vil ikke gi seg på GIL

I 2012 vedtok Stortinget også at Generalinspektøren i luftforsvaret (GIL), lufteoperativt inspektorat/utdanningsinspektorat og nasjonalt programmeringssenter skulle legges i tilknytning til FOH. Dagens regjering har imidlertid foreslått at samtlige av disse i stedet lokaliseres til Rygge flystasjon.

Begrunnelsen for det er mildt sagt uklar, mener de to partifellene:

- Vi registrerer at forsvarssjefen, i sitt eget fagmilitære råd, understreker at det er operative fordeler knyttet til det å samlokalisere Luftforsvarets ledelse med annen virksomhet på Reitan.

Norvoll og Pinnerød minner også om at Stortinget i sin behandling av den forrige langtidsplanen, i 2012, vedtok at «kampflybesetningen i høy grad vil definere Norges forsvarsambisjon, og at lokaliseringsbeslutningen setter retningen for hele Luftforsvarets lokalisering og organisering».

- Det er viktig at Stortingets vedtak fra 2012 opprettholdes. Forsvaret må ha en samlet og enhetlig ledelse. Sjefen for Luftforsvaret må være sammen med Nasjonalt luftoperasjonssenter (NAOC) og FOH, understreker de.

NATO ser på strukturen

Ap-politikerne vil også trekke inn at NATO, allerede i juni 2011, vedtok en ny kommandostruktur som fokuserer på effektivisering - og det å ha en tydeligere regional profil. Norge har i lang tid arbeidet for å knytte forsvarsalliansen nærmere de nasjonale hovedkvarterene, slik at NATO kan spille en mer aktiv rolle i nærområdene.

På forrige måneds toppmøte i Warzawa åpnet forsvarsalliansen for en gjennomgang av kommandostrukturen, og både Pinnerød og Norvoll mener dette aktualiserer arbeidet med å knytte FOH på Reitan nærmere NATO-strukturen.

- Dette bør Stortinget merke seg i behandlingen av langtidsmeldingen, mener de.

Bodø-ordføreren og fylkeslederen viser dessuten til McKinsey-rapporten, som Forsvarsdepartementet fikk overlevert i mars i fjor, hvor det pekes på at det er flere overlappende funksjoner mellom Forsvarsstaben og FOH.

Ap-politikerne mener en bedre arbeidsfordeling vil kunne forenkle og forbedre forsvarets byråkrati, og at det vil være hensiktsmessig å overføre mer ansvar for beredskapsplanleggingen til Reitan.


Etterlyser klarere tanker

- Når langsiktig satsning på nordområdene er et grunnleggende element i norsk sikkerhetspolitikk er det for oss underlig at regjeringen ikke har klarere tanker rundt FOH. Vi legger til grunn at dette er spørsmål som Utenriks- og forsvarskomiteen og Stortinget vil vurdere nøye i sin behandling av planen, sier de.

I regjeringens forslag til ny langtidsplan for forsvarssektoren er også NOBLE (Norwegian Battle Lab & Experimentations) foreslått nedlagt. Laben, som var den første av sitt slag i Europa når den ble etablert i 1999, er i dag lokalisert til FOH på Reitan – men foreslås overført til Forsvarets forskningsinstitutt.

Heller ikke det slår godt an hos Ap-politikerne i Nordland, som fremhever den viktige rollen enheten har i utviklingen av et helhetlig, nettverksbasert forsvar:

- Samarbeidet mellom FOH og NOBLE er både viktig og vellykket, og de hører naturlig til det i fellesoperative, mener de. 

Den endelige langtidsplanen for forsvarssektoren skal vedtas i Stortinget i november.




 

Les også: 

- Det er i nordområdene en eventuell militær konflikt vil skje

Erna: - Største forsvarssatsing siden den kalde krigen

- Forsvaret må speile at nordområdene er viktigst

Forsvarsekspert: - Betydelig økt ambisjonsnivå i nord

Nøkkelord