- Det er i nordområdene en eventuell militær konflikt vil skje

Her er Målselv-ordfører Nils Foshaug (Ap) fotografert på talerstolen under pressekonferansen tidligere i dag. (Foto: Troms fylkeskommune)
- Norge som nasjon kan best forsvares i og fra Nord-Norge, med Troms som det naturlige tyngdepunktet. Det mener den tverrpolitiske konstellasjonen som i dag la frem sitt innspill i debatten om den videre utviklingen av Forsvaret.


- Norge som nasjon kan best forsvares i og fra Nord-Norge, med Troms som det naturlige tyngdepunktet. Det mener den tverrpolitiske konstellasjonen som i dag la frem sitt innspill i debatten om den videre utviklingen av Forsvaret.

Innspillet oversendes Stortingets utenriks- og forsvarskomite før helgen.

Bak det såkalte «Troms-dokumentet» står lederen for Troms fylkesråd, ordførerne i forsvarskommunene Bardu, Harstad, Målselv og Sørreisa, samt lederne for Midt-Troms og Sør-Troms regionråd.

Her kan du lese dokumentet i sin helhet.


- Hele Norge svekkes

Med «Troms-dokumentet» har politiske ledere i fylket, både fra regjeringspartiet Høyre og opposisjonspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, samlet seg om et felles standpunkt.

Hovedpunktet i dokumentet er at forsvaret av hele Norge svekkes hvis forsvarsevnen og kampkraften i nordområdene svekkes.

- Forsvaret i Nord-Norge blir på flere områder svekket ved vedtak av regjeringens langtidsforslag, skriver politikerne i en felles pressemelding.

I fjor høst presenterte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sine anbefalinger, og i vår la regjeringen frem sitt forslag til langtidsplan.

I høst skal Stortinget behandle forslaget, og høre ulike aktører, før den nye langtidsplanen endelig vedtas.

- Kan ikke oversees

- Når politiske ledere fra både opposisjonen og regjeringspartiet Høyre, med solid forankring i flere partier, har klart å enes med så tydelige standpunkt, da vil det være umulig for nasjonalforsamlingen å overse våre innspill, fastslår fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap).

Hun er tydelig på at det nå mobiliseres for en hard politisk kamp.

- Vi mobiliserer til forsvar av Forsvaret, for en styring av Forsvaret, og for en styrking av Forsvaret spesielt i nordområdene. Dette er ikke distriktspolitikk, det er i aller høyeste grad nasjonal sikkerhets- og forsvarspolitikk, sier Myrseth.

- Det er her i nord usikkerheten er størst, hvor det er mest sannsynlig at en militær konflikt på norsk territorium vil kunne komme. Da er det selvsagt at forsvarsterskelen må være sterkest i nord, med økt norsk og alliert tilstedeværelse og aktivitet.


- Faktafeil og misvisende info

Ordfører i Målselv, Nils Foshaug (Ap), er den som har ledet arbeidet med «Troms-dokumentet».

- Nå har vi gått tungt inn i flere av forslagene og argumentene, og påpekt faktiske feil og misvisende informasjon. Det kan vi ikke leve med når så mye står på spill for landets sikkerhet, sier han.

I dokumentet går tromspolitikerne gjennom flere enkeltsaker, både innen landforsvaret, luftforsvaret og kystforsvaret.

Forsvarskapasiteter i nord må ikke avvikles eller flyttes fra nord til sør. Tilstedeværelsen i nord må snarere styrkes, ved at elementer fra sør flyttes nordover, mener tromspolitikerne. De er også tydelige på både landforsvaret og terskelforsvaret i nord må styrkes.

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth (Ap). (Arkivfoto: Christine Karijord)

Nøkkelord