Arild er nordlendingen som åpnet døra til Kina

Arild Vollan, Managing Director of Arctic Green Seafood AS, and his Chinese colleague Jiang Hansong see large opportunities now that the relationship between Norway and China has improved. (Photo: Hege Eilertsen)
Arild Vollan er harstadværingen som har klart å vise kineserne langt mer enn det byråkratene i Oslo har gjort. Gjennom nordnorsk gjestfrihet, og uformell kontakt med næringsliv og politikere i Kina, har han bidratt til å åpne døren til et helt nytt marked – med 350 millioner potensielle sjømatkunder.


Arild Vollan er harstadværingen som har klart å vise kineserne langt mer enn det byråkratene i Oslo har gjort. Gjennom nordnorsk gjestfrihet, og uformell kontakt med næringsliv og politikere i Kina, har han bidratt til å åpne døren til et helt nytt marked – med 350 millioner potensielle sjømatkunder.
 

- Det Norge får nå er et marked som er like stort som det europeiske, sier Vollan når High North News treffer ham på Clarion The Edge hotell i Tromsø.

Anledningen er nordområdekonferansen Arctic Frontiers, og Vollan kan – i hvert fall etter det vi klarer å bedømme i løpet av kort tid - tilsynelatende knapt gå en meter uten at kjentfolk og støttespillere huker tak i han. To representanter fra Narvik Havn kommer med varme ord og støttende klapp på skuldra:

- Vi har jo prøvd dette før, men så kom det diplomatiske forviklinger. Vi var klare til å sette i gang, sier de med referanse til fredsprisutdelingen som i 2010 satte en iskald stopper for samarbeidet mellom Norge og Kina.

Stor interesse: Kina vil ha høykvalitet

Etter at forholdet ble normalisert er det ikke bare nordmenn og norske sjømatbedrifter som er interessert i å skue til Kina. En stor kinesisk delegasjon er skrivende stund i Tromsø for å finne ut mer om hva Norge faktisk har å tilby. Utenriksminister Børge Brende møtte de asiatiske utsendingene i går.
 
Arild Vollan har - i kraft av sin rolle som daglig leder i Arctic Green Seafood AS og partner i Arctic Development – lenge jobbet for å bedre forholdet mellom Norge og Kina. Gjentatte ganger de siste årene har han tatt kinesiske forbindelser med til Norge og Troms, og hans opprinnelige hjemsted Andørja i Ibestad kommune. Flere gir nordlendingen litt av æren for at for at det kom til en løsning.

Harstadværingen, som til daglig bor i Oslo, jobber med rådgivning og bistand til norske sjømatselskaper, og han sier sjømatprodukter av høy kvalitet er svært ettertraktet på det kinesiske markedet. Nå håper Vollan, og hans kinesiske partner Jiang Hansong (Managing Partner i Arctic Green Seafood AS) normaliseringen av forholdet kan føre til et sterkere fokus på utviklingen i Nord-Norge. 


Godt grunnlag for direkte dialog

- Nå må Nord-Norge prøve å komme i en mer direkte dialog med Kina, understreker Vollan til High North News.

- Dette har vi et godt grunnlag for å gjøre, fordi vi de siste årene har hatt en direktekommunikasjon med Kina. Gjennom svært mange uoffisielle kinesiske besøk til Nord-Norge, som alle har gått utenom Oslo. Vollan viser til at flere land har gode resultater å vise til når det gjelder å få etablert regionale samarbeid med regioner i Kina.

Middelklassen i Kina har vokst de siste årene, og ifølge Vollan og hans partner favner den nå rundt 350 millioner mennesker. Med det har også kjøpekraften vokst, i landet som totalt har rundt 1,4 milliarder innbyggere. Mye har skjedd også på det kinesiske sjømatmarkedet, siden fredsprisutdelingen i 2010.

- Dette må sjømatnæringen i Norge ta konsekvensen av. Fra å være en råvareprodusent til å selv foredle vår sjømat, sier Vollan.

Han sier kineserne ikke lenger ønsker å få norsk sjømat sendt som en råvare – i blokker på 25, 50 eller 60 kilo – for deretter å bli laget til «ferdigprodukter», som tilsettes rundt 20 prosent vann og kjemikalier, som eksempelvis fosfater og fargestoffer.

- Det norsk sjømatnæring har gjort altfor lenge er å nedgradere villfisk av høy kvalitet fra det høye nord, og til på verdensmarkedet å konkurrere med sjømatprodukter med lav kvalitet.

Les også: Ruster seg for voldsom etterspørsel fra Kina


Fisken må flys direkte

For at Norge og Kina skal kunne nyte godt av et utstrakt handelssamarbeid på sjømat-siden i fremtiden, er det flere ting som bør tilrettelegges – også fra norske politikere og myndigheters side.

- Det er i utkantene produksjonen er, og det er jo pengene herfra Norge lever av, formelig smeller det fra en engasjert Vollan.

Fisken bør i størst mulig grad flys direkte fra Nord-Norge til Kina, mener han. Avstanden mellom Evenes og Beijing er – eksempelvis – «bare» på 6000 kilometer. Det er nødvendig å sørge for at langt større mengder av sjømat kan sendes ut av landsdelen med fly.

I 2016 kom det dessuten, og ifølge Vollan, 300.000 kinesiske turister til Norge. Av disse ble 200.000 registrert med overnattinger i Akershus fylke. Med normaliseringen mener den daglige lederen i Arctic Green Seafood at antallet kinesiske turister til Norge kan komme til å doble seg, og at de fleste vil til Vestlandet og Nord-Norge.

- Dermed er det nå et grunnlang for å opprette direkte flyruter mellom Kina og Nord-Norge, påpeker Vollan. Han mener dette er noe turistnæringen i Nord-Norge nå bør forberede seg på.

Les også: BRUS-sjefen: - En lakseterminal bør ligge i Bodø

Les også: Avinor: - Sjømatnæringen selv som vil ha terminal på Gardermoen


Mer fisk enn folk

- Når Oslo sier at det ikke er befolkningsgrunnlag for mer asfalt, oppgradering av veier eller flere togspor, må vi kontant svare at det er flere fiskehoder her oppe en folk, sier han – lett humoristisk, men like fullt i alvor.

- Vi må lære oss å stille høyere krav til politikerne våre, sier Vollan – med klar adresse til de mange som ønsker å bidra til at landsdelen får en mer «matnyttig» og bedre infrastruktur.

- Føler du selv at du får gehør fra politisk hold?

- Jeg får godt gehør fra den nordnorske befolkningen, men når det gjelder de nordnorske stortingspolitikerne har jeg mange ganger blitt skuffet. Men vi får se. Det er valgår, og nå har vi mange prøvesteiner, både på Andenes og med Nasjonal transportplan. Vi får se om Oslo bevilger de nødvendige 100 millionene til utvidelsen av fiskerihavnen på Engenes i Ibestad kommune. Blir ikke det gjort, kan ikke produksjonen av sjømat økes i denne kommunen, som i 2016 hadde eksportinntekter til Norge på 608.000 kroner per innbygger, sier han.

Om den norske eksporten av sjømat til Kina virkelig kommer til å skyte fart i årene som kommer, det gjenstår å se.

- Den helt store endringen vil komme først når Norge og Kina får en frihandelsavtale, spår Vollan.









Read article in English.
Fiskeriminister Per Sandberg var ifølge Arctic Green Seafood AS meget lydhør når selskapets mann i Kina, Jiang Hansong, beskrev de mange mulighetene som norsk sjømatnæring nå kan få, etter at det kinesiske markedet har åpnet seg.
Fiskeriminister Per Sandberg var meget lydhør når selskapets mann i Kina, Jiang Hansong (Managing Partner i Arctic Green Seafood AS), beskrev de mange mulighetene som norsk sjømatnæring nå kan få, etter at det kinesiske markedet har åpnet seg. Hansong holdt også innlegg på konferansen.

Nøkkelord