Avinor: - Sjømatnæringen selv som vil ha terminal på Gardermoen

– Det å få mer ut fra Oslo lufthavn og videre ut i markedet vil være bra for hele Norge, og det er noe næringen er helt tydelige på, sier pressetalsmann i Avinor, Lasse André Vangstein. (Foto: Avinor)
- Valg av lokasjon er gjort på bakgrunn av innspill fra eksportørene, sier pressetalsmann Lasse André Vangstein i Avinor, om den gigantiske sjømatterminalen som etter planen skal stå klar på Gardermoen i 2020.


- Valg av lokasjon er gjort på bakgrunn av innspill fra eksportørene, sier pressetalsmann Lasse André Vangstein i Avinor, om den gigantiske sjømatterminalen som etter planen skal stå klar på Gardermoen i 2020.

- Det som først og fremst er viktig å få frem, det er at det er næringen selv som ønsker en lokalisering på Oslo lufthavn, understreker Vangstein på telefon til High North News.

- Næringen er tydelige på at om de skal nå vekstmålene til regjeringen, må det bygges ut en mer industrialisert logistikk for flybåren sjømat tilknyttet Norges hovedflyplass, sier han.


Prislapp på 800 millioner

Den nye lakseterminalen på Gardermoen skal etter planen romme om lag 15.000 kvadratmeter. Prislappen er forventet å komme på rundt 800 millioner kroner.

Vangstein sier til High North News at det er sjømatselskapene Marine Harvest, SalMar og Lerøy Seafood Group som ønsker at sjømatterminalen skal lokaliseres til Gardermoen.

Ifølge Fiskeribladet Fiskaren skal ledelsen i Avinor og sjømatnæringen lenge ha vært i dialog om mulighetene for å bygge et sjømatsenter ved Oslo lufthavn.

I forbindelse med samarbeidet har det statlige selskapet og de tre aktørene også jobbet med et mulighetsstudie. Studiet har imidlertid ikke handlet om lokalisering, sier Vangstein.

 - Dette er gjort av de som skal bygge sjømatsenteret, og er en beskrivelse av hvilken kapasitet og grad av automatisering senteret skal ha, klargjør Avinors pressetalsmann.


Utspillet til BRUS engasjerer

Odd Emil Ingebrigtsen, direktør i Bodøregionens utviklingsselskap (BRUS), uttalte forleden at en lakseterminal heller bør ligge i Bodø.

Det mener åpenbart også en rekke andre nordlendinger. Nordland er landets største oppdrettsfylke, og flere støtter opp om at det det ville være langt mer naturlig å lokalisere en lakseterminal til flyplassen i fylkeshovedstaden.

- Hvorfor i all verden skal all fisken kjøres med bil Norge på langs, for så å settes på fly? I Bodø kan fisken omtrent lastes rett fra båt til fly, skriver en de mange som har kommentert artikkelen inne på facebook-siden til High North News.

BRUS-sjef Odd Emil Ingebrigtsen argumenterer blant annet med at Bodø vil være et mer miljøvennlig alternativ enn Gardermoen, og at en terminal bør legges sentralt i forhold til tyngdepunktet for fremtidens oppdrett.

- Det er ikke mye fiskeoppdrett på Østlandet, sier Ingebrigtsen, som mener kombinerte laks- og turistruter også kan bety mye for reiselivet i Nord-Norge.



Viktig knutepunkt

Avinor, på sin side, har et ønske om å generere mer trafikk via Gardermoen, både gods- og persontrafikk, og da er økt satsing på gods viktig.

- Vi forventer flere langdistanseruter i årene som kommer, kommenterer pressetalsmannen i Avinor.

- Rene godsruter er kanskje det Bodø etterlyser, sier han.

Det handler om lønnsomhet og frakt begge veier, kommenterer Vangstein.

- De store logistikknavene for Norge ligger på Østlandet. Dette er vesentlig for det innkommende fraktmarkedet til Norge. Samtidig er også Oslo lufthavn nærmere de europeiske fraktsenterne i Europa enn Bodø, hvilket gir lavere kostnader enn flyplasser lengre nord, på sine rundturer fra Asia.

- Vi er svært positive til lokale initiativ for å sikre fraktforbindelser nære produksjon, men erkjenner at tidligere forsøk har strandet ved at vareeierne ikke får betalt den ekstra kostnaden det medfører å fly fisken direkte ut, legger han til.

- Det å få mer ut fra Oslo lufthavn og videre ut i markedet vil være bra for hele Norge, og det er noe næringen er helt tydelige på, sier han.


Vil be om møte med Avinor

Direktør Odd Emil Ingebrigtsen er foreløpig ikke helt sikker på hvordan utviklingsselskapet vil følge opp utspillet om at en lakseterminal heller bør ligge i Bodø.

- Jeg antar at vi vil prøve å få til et møte med Avinor, sier BRUS-sjefen.

High North News har også forsøkt å få kommentarer fra Dag Falk-Petersen, konsernsjef i Avinor, men han er for tiden på ferie i utlandet og er derfor ikke tilgjengelig.


Sjømatselskapet Marine Harvest
har hovedkontor i Bergen, er verdens største innen fiskeoppdrett og kontrolleres av reder John Fredriksen. I 2014 produserte selskapet 3,8 millioner måltider laks hver eneste dag. Mesteparten av selskapets laks fra drift i Norge eksporteres til Europa, USA og Asia. Marine Harvest har virksomhet langs hele norskekysten fra Flekkefjord i Agder til Kvænangen i Troms. Selskapet er en del av konsernet Marine Harvest ASA som har virksomhet i 24 land, og er notert på børsen i Oslo.

Lerøy Seafood Group har også hovedkvarter i Bergen. Selskapet er en internasjonal produsent og distributør av sjømat, og ble i 2011 erklært som Norges 12.te største eksportselskap. Gruppens kjernevirksomhet er distribusjon, salg og markedsføring av sjømat, prosessering av sjømat, produksjon av laks, ørret og andre arter, i tillegg til produktutvikling. Gruppen driver sin virksomhet gjennom et antall datterselskaper, primært i Europa, og gjennom et nettverk av salgskontorer som sikrer tilstedeværelse i de viktigste markedene. Visjonen til Lerøy Seafood Group er å bli den ledende og mest lønnsomme globale leverandøren av bærekraftig kvalitetssjømat.

SalMar ASA, som ble etablert på Frøya i Sør-Trøndelag i 1991, eier i dag 100 lisenser for marin produksjon av atlantisk laks i Norge. 62 av disse lisensene er i selskapets hovedvirksomhetsområde i Midt-Norge (Trøndelag og Nordmøre), mens de resterende 32 lisensene er i Nord-Norge gjennom SalMars heleide datterselskap SalMar Nord AS. Salmar er for øvrig Storbritannias nest største produsent av laks.

(Kilder: Marine Harvest ASA, Lerøy Seafood Group, SalMar ASA og Wikipedia).


Odd Emil Ingebrigtsen, direktør i Bodøregionens utviklingsselskap (BRUS). (Foto: BRUS)
Odd Emil Ingebrigtsen, direktør i Bodøregionens utviklingsselskap (BRUS). (Foto: BRUS)

Nøkkelord