BRUS-sjefen: - En lakseterminal bør ligge i Bodø

Odd Emil Ingebrigtsen, direktør i Bodøregionens utviklingsselskap (BRUS), fotografert ved Salmon Center i Bodø. (Foto: BRUS)
- Det er ikke mye fiskeoppdrett på Østlandet. Dersom en lakseterminal skal ligge på Gardermoen må fisken kjøres inn fra hele Norge, sier BRUS- direktør Odd Emil Ingebrigtsen. Han mener det vil være langt mer naturlig å legge en slik terminal til Bodø.


- Det er ikke mye fiskeoppdrett på Østlandet. Dersom en lakseterminal skal ligge på Gardermoen må fisken kjøres inn fra hele Norge, sier BRUS- direktør Odd Emil Ingebrigtsen. Han mener det vil være langt mer naturlig å legge en slik terminal til Bodø.

I helgen skrev NRK at det skal bygges et nytt sjømatsenter på Gardermoen, for å ta unna den økte etterspørselen etter fersk fisk fra Norge.

Det nye bygget, som skal stå klart i 2020, har en prislapp på 800 millioner kroner - og ifølge Avinor skal det bli ett av verdens mest avanserte - på totalt 15.000 kvadratmeter og med flere etasjer.

For laksenæringen er det positivt at det jobbes med en egen terminal for å forbedre utskipning av laks til utlandet. Men tyngden i norsk oppdrett flytter seg nordover, og Nordland er landets største oppdrettsfylke, minner direktøren i Bodøregionens utviklingsselskap (BRUS).

 

Kan bli en del av "Ny by"-prosjektet

- En slik terminal bør heller etableres ved Bodø lufthavn, sier Ingebrigtsen, og legger til at dette også vil være et mer miljøvennlig alternativ, og at det kan bli en del av bodøprosjektet «Ny by – ny flyplass».

- Avinor sier selv at nesten alt av flyfrakt er laks. Så langt har denne fisken enten gått med passasjerfly eller blitt tatt med bil til kontinentet og flydd derfra. Flyselskaper som blant annet  Emirates har flere ganger sagt i media at årsaken til at de kan tilby så god regularitet og priser på flybilletter fra Norge er fordi de tjener gode penger på laksen. Nå er trenden at det settes opp flere rene frakteruter fordi volumene øker kraftig, sier Ingebrigtsen.

- Flyfrakt av laks er i seg selv ikke noen god miljøsak, men laksen må uansett ut til verdensmarkedet. Derfor bør terminalen legges sentralt i forhold til tyngdepunktet for fremtidens oppdrett, sier BRUS-sjefen.


Nye muligheter for reiselivet

Kombinerte laks- og turistruter kan også bety mye for reiselivet i Nord-Norge, mener han.

- Det fins mange gode argumenter for Bodø fremfor også andre flyplasser i nord og viktigst er kanskje toget som kan ta fisk inn fra for eksempel Trøndelag, men viktigst er det å ha jernbanen til distribusjon av eventuell returfrakt, legger han til.

Et annet argument, mener BRUS-sjefen, er at mange av flyrutene fra Asia til USA går rett over Bodø hver eneste dag, og at det med det skulle ligge flere forhold til rette for en lakseterminal ved Bodø lufthavn.






Nøkkelord