«Ukjente Bjørnar (52)» ble aldri invitert på pølsefest

Bjørnar Skjæran, eller «ukjente Bjørnar (52)», som VG kaller ham, blir etter all sannsynlighet ny nestleder i Arbeiderpartiet. Det kan vise seg å være et godt valg, selv om det åpenbart kommer bardust på journalister som tror makt og kunnskap bare finnes på pølsefestene i Oslo.

Det er heller ikke første gang Oslo-pressen overraskes over at nordlendinger inntar maktposisjoner i politikken.

Da Høyre-politikeren Frank Bakke-Jensen ble utnevnt til Norges EØS- og EU-minister for drøyt to år siden, var det Dagsrevyen som lurte på hvem han var. Da hadde Bakke-Jensen allerede sittet på Stortinget siden 2009. I dag er han Forsvarsminister, en i dagens internasjonale klima svært krevende statsrådpost.

En snever krets

Verken Bjørnar Skjæran eller Frank Bakke-Jensen sto på den berømte gjestelista da Aps andre nestleder, Hadia Tajik, og hennes ektemann, den tidligere journalisten Kristian Skard i Dagens Næringsliv, inviterte til pølsefest tidligere i år.

For Skjæran og Bakke-Jensen tilhører ikke det som til det kjedsommelige beskrives som makteliten innenfor journalistikk og politikk. De hadde derfor ikke noen naturlig plass på en fest hvor hovedstadens fremste aviskommentatorer møtte store deler av sitt politiske kildegrunnlag.

For oss som fulgte avisdekningen av pølsefesten på utestedet Wurst i Oslo ble det ikke bare en beskrivelse av samrøret mellom journalistikk og politikk, mens også en illustrasjon på hvor snever kretsen av meningsbærere er i det offentlige ordskiftet.

Lytteposter 

Norske avisredaksjoner har i tur og orden avviklet sine redaksjonelle lytteposter i nord.

Svaret fra nordnorsk presse har, med unntak av Nordlys og Nordnorsk debatt, og i all ubeskjedenhet High North News, vært å redusere sine nasjonale ambisjoner til fordel for en superlokal tilstedeværelse.

Svaret fra nordnorsk presse har vært å redusere sine nasjonale ambisjoner til fordel for en superlokal tilstedeværelse.
Arne O. Holm
Skjermbilde VG

Derfor dukker det med ujevne mellom opp ukjente ansikter i den nasjonale politikken.

Denne gangen var det Bjørnar (52). At Bjørnar Skjæran har sittet i Arbeiderpartiets sentralstyre siden 2013, og ledet Nordland Arbeiderparti siden 2011, forandrer ikke på det bildet. Han har vært en tydelig industriell stemme i nordområdepolitikken i mange år, men uten at han har klart å bryte den nasjonale lydmuren.

Flere fra Nord

Også en annen nordlending, Ingelin Noresjø, har i løpet av de siste ukene meldt seg på den nasjonale politiske arenaen. Etter å ha tapt slaget om KrF sammen med partileder Knut Arild Hareide, er hun nå innstilt som nestleder i KrF

Det gjenstår å se om "ukjent nordlending", som er NRKs presentasjon av Bjørnar Skjæran, og Ingelin Noresjø, for alvor klarer å ta steget opp i den såkalte "nasjonale elite".

Posisjonene er på plass, men verken Skjæran eller Noresjø kommer til dekket bord.

Utover det verbale har verken Arbeiderpartiet eller KrF lagt tyngde til nordområdepolitikken de siste årene.

I begge partiene er det interne stridigheter som har dominert, og gitt næring til politikkens umettelige behov for å servere pølsevev.

Det gjenstår å se om "ukjent nordlending", som er NRKs presentasjon av Bjørnar Skjæran, og Ingelin Noresjø, for alvor klarer å ta steget opp i den såkalte "nasjonale elite".
Arne O. Holm

Tags